La Vanguardia (Català)

Els Crumbley van donar la pistola al seu fill com a regal de Nadal

Fiança d’un milió per als progenitor­s del pistoler de 15 anys

-

Entre ganyotes, somriures i llàgrimes, James i Jennifer Crumbley van dir entendre el que significa la imputació per quatre homicidis involuntar­is.

El seu fill Ethan, de 15 anys, va protagonit­zar dimarts passat un tiroteig en l’institut d’Oxford (Michigan), amb quatre estudiants morts i set ferits. En un moviment inusual, que ha sorprès en una nació armada com els Estats Units, la fiscal Karen McDonald va anunciar divendres uns càrrecs molt durs (fins a 15 anys de presó per cada un) contra els Crumbley. “Podrien haver parat això”, va dir McDonald aquest dissabte davant la jutgessa Julie Nicholson.

“No culpables”, van respondre en la primera compareixe­nça judicial després de ser detinguts en un local comercial de Detroit on s’havien amagat. La policia va distribuir cartells amb l’“es busca” i va oferir 10.000 dòlars de recompensa. Els van localitzar perquè algú va veure el seu cotxe aparcat. Van accedir al local sense forçar la porta. Ara s’investiga si van tenir ajuda.

Com va dir Michael Bouchard, xèrif del comtat d’Oakland, la seva fugida només podia fer que les coses es compliques­sin més per a ells. Van tenir-ne una prova en el moment que els van imposar fiança. Les seves advocades –van negar la fuga, s’anaven a lliurar aquest dissabte– van demanar una fiança de 50.000 o 100.000 dòlars per a cada un.

La jutgessa va optar pel mig milió per cap que va reclamar la fiscal McDonald. En cas que aconseguei­xin pagar, en efectiu, les seves armes seran requisades, portaran un aparell de control per GPS i hauran d’informar de tots els seus moviments, siguin de feina o cites mèdiques. Si menteixen, la seva llibertat serà revocada.

“No hi ha dubte que aquestes acusacions són molt serioses”, va afirmar la jutgessa Nicholson després d’escoltar els dos costats. “Al

La policia va detenir el matrimoni, amagat en un local comercial de Detroit, per una xivatada

tribunal li preocupa el risc d’evasió, així com la seguretat pública ateses les circumstàn­cies que es van produir ahir (per divendres, en relació amb la fuga) i el fet que els dos imputats hagin hagut de ser perseguits per fer-se aquesta compareixe­nça”, va afegir.

Prèviament, la fiscal McDonald va posar més llum sobre l’assumpte. La Sig Sauer de 9 mil·límetres que va utilitzar Ethan se la va comprar el seu pare la passada setmana com a “regal anticipat de Nadal”. El fill la va descriure com “la meva cosa bonica”.

La mare el va portar a fer pràctiques de tir. Dilluns, un professor va descobrir que Ethan intentava comprar munició. Jennifer li va enviar un missatge al seu fill: “Has d’aprendre que no t’agafin”. Dimarts els van trucar a l’escola després de descobrir que Ethan dibuixava gent ensangonad­a. Van marxar de l’institut i van deixar el seu fill, sense preocupar-se on era la pistola. Al cap d’un parell d’hores es va produir el tiroteig.

Jennifer, de 43 anys, és agent immobiliàr­ia i consta que va dirigir una carta a l’expresiden­t Donald Trump en què li agraïa “la defensa del meu dret a les armes i a protegir-me si algú ve amb males intencions”. James, el seu marit, de 45 anys i venedor de tecnologia, la va felicitar pel text.

La seva exesposa, Michelle Cobb, amb qui va tenir un fill, va qualificar James de “tros de merda” i a Jenifer de “monstre, creu que ho fa tot bé, que és millor que la resta”.c

 ?? AP ?? James i Jennifer Crumbley són fervorosos admiradors de Trump pel seu suport a les armes
AP James i Jennifer Crumbley són fervorosos admiradors de Trump pel seu suport a les armes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain