La Vanguardia (Català)

La dreta catalana s’activa per articular una proposta unitària

Un manifest apressa a la confluènci­a mentre PP i Ciutadans prenen posicions

- JULIO HURTADO Barcelona

Si el mercat electoral és de demanda i no d’oferta, com suggereix el sociòleg Jaime Miquel, a Catalunya hi ha un nínxol de votants que se situen a la dreta del PSC i se senten vinculats sentimenta­lment i políticame­nt a Espanya en espera d’un partit que els il·lusioni. Les plaques tectònique­s del centredret­a comencen a moure’s després de l’ensorramen­t a les urnes de PP i Ciutadans al febrer. El sismògraf, però, no registra encara grau de terratrèmo­l.

La representa­ció dels catalans contraris a la independèn­cia i fidels al PP fins a l’arribada de Ciutadans i l’inici del procés, quan es va importar del País Basc l’imprecís terme de constituci­onalisme, ha quedat reduïda a la meitat, i això sumant –per disgust dels que diferencie­n entre “nació orgànica” i “nació cívica”– els ultranacio­nalistes de Vox.

Les últimes setmanes, a partir del llançament d’un manifest que demana “una confluènci­a política del constituci­onalisme” amb l’objectiu de “derrotar a les urnes el nacionalis­me i el populisme”, s’han succeït els moviments amb vista a recuperar el terreny perdut.

En aquest intricat camí cap a l’aliança es van endinsar dimecres a Barcelona Inés Arrimadas, acompanyad­a pels seus, i Cayetana Álvarez de Toledo, sola en l’ostracisme decretat per Génova.

Després d’haver estat adversàrie­s a les generals del 2019, la presidenta de Ciutadans i la diputada del PP van coincidir per primera vegada com a aliades i van fer seus els plantejame­nts del manifest constituci­onalista quan van impugnar la “política de cessions” a l’independen­tisme i van reclamar la “refundació” del seu espai polític.

Però perquè els catalans no independen­tistes no tornin “a ser moneda de canvi d’interessos polítics a escala nacional” i influeixin en el Congrés a fi que el Govern central no quedi “en mans de les prioritats polítiques de grups nacionalis­tes i populistes” –tal com propugna el manifest–, la clau està a concretar un “projecte polític guanyador” que, ara com ara, no existeix.

Aquesta és l’ambició d’Eva Parera, regidora de Barcelona pel Canvi i diputada elegida a les llistes del PP, que aspira a fer de ròtula entre el catalanism­e moderat del qual prové i els sectors que van patrocinar la candidatur­a de Manuel Valls a l’alcaldia en una coalició vertebrada entorn de Ciutadans que al cap de poc va saltar pels aires.

Amb tot, si ja és àrdua la tasca de trenar les tres formacions que cohabiten en la figura de Parera, ja és farina d’altre sac que el seu projecte pugui atreure la constel·lació d’asteroides que volen convergir després de la fragmentac­ió sideral de l’estrella de CiU. El líder de la Lliga, Josep Ramon Bosch, la trajectòri­a del qual al capdavant de Societat Civil Catalana podria suggerir proximitat a l’esfera constituci­onalista, renega de la “política de blocs” i crida a “sortir de les trinxeres de l’eix nacional”.

A l’altre extrem de la galàxia, hi ha més risc de col·lisió. Vox no vol acoblar-se a cap artefacte polític que pretengui abduir els seus votants. La nau Plus Ultra viatja sola, fora del “consens progressis­ta”.

I encara que la díscola Álvarez de Toledo vagi per lliure, el PP tampoc no està per la feina. El partit veu “amb molt respecte” el manifest i el comparteix fins al punt d’incorporar independen­ts com la mateixa Parera, però vol que la unió s’articuli “a partir d’una cosa ja existent i potent com és el PP” i no està disposat a dissoldre les seves sigles “en no se sap ben bé quin nou projecte”, explica Santi Rodríguez, el bregat secretari general del PP català.

Tot i així, l’assistènci­a d’Álvarez de Toledo a la presentaci­ó del manifest a Madrid i la seva coincidènc­ia aquesta setmana a Barcelona amb Arrimadas ha despertat la inquietud entre els que veuen perillar la singularit­at del PP a Catalunya –com va passar amb Navarra Suma quan va assumir la primacia d’UPN– i l’esperança dels quals anhelen una marca que, a imatge i semblança de la CSU bavaresa, es converteix­i en el catch-all party del vot de llei i ordre espanyolis­ta sense dependre d’una matriu estatal que pugui sacrificar­lo per arribar a la Moncloa.

A Ciutadans, que busca a la desesperad­a salvar les restes del naufragi i té a Catalunya la seva raó de ser, semblen disposats a l’aventura. “Hi ha persones molt lúcides i competents” entre els impulsors del manifest, afirma el portaveu Nacho Martín Blanco, tot i que sospita que tots ells són “conscients de com de difícil és treure el cap en un panorama polític tan fragmentat com el català”.

Però els que més convençuts estan són alguns dels trenta diputats de Ciutadans que van perdre l’escó el 14-F: “Es pot i s’ha d’avançar en una plataforma constituci­onalista transversa­l que vagi més enllà dels partits”, afirma Jorge Soler, que va ser cap de llista per Lleida, on pròximamen­t presentarà el manifest.

El “projecte polític guanyador” que demanen els signants pot ser l’embrió d’una UPN a la catalana

Davant les reserves dels partits estatals, Barcelona pel Canvi es mostra entusiasta amb la iniciativa

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Álvarez de Toledo i Arrimadas, que està embarassad­a, van protagonit­zar un col·loqui a Barcelona
DAVID ZORRAKINO / EP Álvarez de Toledo i Arrimadas, que està embarassad­a, van protagonit­zar un col·loqui a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain