La Vanguardia (Català)

Pedro Sánchez no s’atreveix a obrir el meló

Sánchez s’ha forjat fama d’audaç, però hi ha qüestions en què se sap com s’hi entra però no com se’n surt: la reforma constituci­onal, Catalunya o el finançamen­t autonòmic. Davant la seva reelecció, no vol riscos.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Pedro Sánchez té fama de polític atrevit. Iván Redondo, que va ser el seu assessor de confiança, l’insta des d’aquest diari a actuar amb audàcia per guanyar la partida. Però hi ha melons que el president no s’atreveix a obrir. Almenys aquesta legislatur­a. Són qüestions que poden agafar vida pròpia i complicar-li la reelecció. Melons que poden sadollar la gana i la set, però què passa si una vegada oberts resulta que encara verdegen i tenen gust de cogombre, i ja no hi ha manera de deixarlos madurar... Allà figura, sempre pendent, la reforma de la Constituci­ó, però també el diàleg amb Catalunya i fins i tot el finançamen­t autonòmic. Totes tres en el fons són una mateixa cosa: la mai conclosa qüestió territoria­l.

Són debats de què un govern surt escaldat. Sánchez no vol distreure l’atenció de la recuperaci­ó i els fons europeus. L’any que ve ens endinsem en període electoral. A la Moncloa entreveuen urnes a Castella i Lleó, les andaluses cauran cap a l’estiu i es podrien avançar a la Comunitat Valenciana i després ja enllaçar amb les municipals i autonòmiqu­es de la primavera del 2023, la presidènci­a de la UE i, finalment, les generals. Sánchez ha abocat Govern i partit en aquest objectiu.

Demà ressorgirà la reforma de la Constituci­ó, però l’efemèride passarà i els motius per a la seva actualitza­ció es van acumulant. El gastat argument per deixar-ho córrer és que no hi ha majoria per abordar una tasca titànica. Això no obsta perquè el PSOE utilitzi l’expectativ­a de la reforma davant molts ciutadans que anhelen canvis que regenerin el sistema i a qui es corre el risc de defraudar i empènyer a l’atonia. El PSOE va crear al seu últim congrés una secretaria de reforma constituci­onal i nous drets, i hi va posar al capdavant el ministre Félix Bola

ños, mà dreta de Sánchez. Semblava que alguna cosa es mouria...

Fa tres anys el CIS va preguntar sobre la reforma constituci­onal i va obtenir el suport d’un 70%. Però això no significa que hi hagi aquest consens sobre què cal canviar i en quin sentit. Hi ha un bon percentatg­e de votants proclius a la reforma que no van precisamen­t a favor de la descentral­ització. Així doncs, el meló constituci­onal es podreix sense que ningú no s’atreveixi a clavar-li una queixalada. El PP fins i tot s’ha negat a modificar l’article 49, que al·ludeix a les persones amb discapacit­at com a “disminuïts”, malgrat la pressió dels afectats. El PSOE obre discretame­nt la qüestió amb l’argument que convé incorporar nous drets socials, com l’eutanàsia, l’ingrés mínim vital, el canvi climàtic... Si un dia un clima favorable permet incloure qüestions més difícils, com ara Catalunya, ja es veurà.

A la reunió de la taula de diàleg sobre Catalunya, al setembre, ja va sortir a col·lació una possible reforma constituci­onal per boca de Miquel dceta, que defensa la via de Miguel Herrero Rodríguez

de Miñón, o sigui, una disposició addicional que reconegui la personalit­at de Catalunya i les competènci­es institucio­nals, educatives, lingüístiq­ues i culturals associades. Per obrir aquest meló, en tot cas, queda molt. I cal veure que la conclusió de la taula vagi per aquests camins, ja que és difícil que l’independen­tisme ho accepti, ni tan sols com a estació intermèdia. Però Sánchez i áere Aragonès s’han donat temps. El president vol que la taula perduri bastant més enllà de l’estiu del 2023, quan se n’avaluarà l’efectivita­t.

Pel que fa al finançamen­t autonòmic, la ministra María Jesús Montero ha llançat un primer esborrany del nou model. Però aquesta fruita tampoc no és tan madura. Aquest 2021 les comunitats han disposat d’un extra de finançamen­t per afrontar la pandèmia. El 2022 no el tindran. L’única manera d’acordar un nou model de finançamen­t –reconegut per governs del PSOE i del PP– és engreixant el pastís perquè tothom en surti amb més diners a la butxaca. Però si es comparen amb aquest 2021, amb prou feines hi guanyaran. Fins que no s’ingressi més i es pugui repartir millor, difícilmen­t es concretarà la reforma del finançamen­t.

Sánchez espera tancar un acord sobre la reforma laboral abans de final d’any i enfocar un segon tram de la legislatur­a pensat per garantir-se la reelecció. Davant aquesta perspectiv­a, a la Moncloa impera la vella màxima que sentencia que els experiment­s, millor amb gasosa.

L’única manera viable de renovar el finançamen­t és engreixar el pastís per repartir-ne més a tothom

 ?? JOE KLAMAR / AFP ?? Pedro Sánchez a Eslovènia, fa unes setmanes
JOE KLAMAR / AFP Pedro Sánchez a Eslovènia, fa unes setmanes
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain