La Vanguardia (Català)

Quan el Constituci­onal entenia el català

- Jordi Pujol i Soley Expresiden­t de la Generalita­t

És sabut que d’uns anys ençà participo poc (entre poc i molt poc) en la vida pública. I és el meu propòsit de seguir-ho fent així. Però aquests darrers dies s’han produït dos fets que em fan trencar la norma.

El primer cas va ser fa poc amb motiu d’un debat sobre el finançamen­t de Catalunya. Que ja des del principi de l’autogovern ha resultat manifestam­ent insuficien­t. I així ho van dir els quatre participan­ts en el debat. Tots ells consellers d’Economia entre 2003 i ara mateix, i persones d’alt prestigi intel·lectual i polític. Però al meu entendre no havia quedat prou clar el perquè i l’origen d’aquesta insuficièn­cia.

El segon serà avui. Ho faig amb recança, i sense ganes de repetir-ho, perquè convindria que entre Catalunya i l’Estat hi hagués el màxim possible d’entesa i de col·laboració. Però si greu i perillós per a Catalunya és l’amenaça de l’ofec financer, ho és més encara el del gradual esborramen­t de la nostra identitat. Que ha estat molt sovint un objectiu molt subratllat en el conjunt del marc espanyol.

Val a dir que aquesta nova ofensiva contra la llengua no ens ha de sorprendre. La gradual residualit­zació del català és l’objectiu de sectors polítics, intel·lectuals i socials d’Espanya. Molt importants. Sovint dominants. “Dentro de treinta años, y con la política que vamos a aplicar, seréis residuales”. Això se’m va dir quan a Madrid jo protestava per la Llei Wert.

Però hi hagué un temps en què hi havia més esperit de concòrdia i de comprensió. Una anècdota en pot donar testimoni.

L’any 1986, quan la pressió de la majoria absoluta del PSOE era més asfixiant, vaig intentar reforçar les relacions amb les institucio­ns més altes de l’Estat. També amb el Tribunal Constituci­onal. En una d’aquelles visites el meu interlocut­or va ser en Tomás y Valiente. Que aleshores era president del Tribunal, en un tema de la més gran transcendè­ncia per a Catalunya, que era la immersió lingüístic­a. En aquella època el Tribunal Constituci­onal també tenia pendent la sentència sobre la constituci­onalitat o no de l’expropiaci­ó que el govern del PSOE havia fet de Rumasa, l’entramat d’empreses fundat per l’empresari José María Ruiz Mateos. I en Tomás y Valiente em va explicar que la seva filla, que era molt i molt socialista, li havia comentat que ell devia estar molt preocupat pel resultat del recurs. Perquè segons com, el PSOE podia quedar tocat. Poc després el recurs es va resoldre a favor del govern central, però en Tomás y Valiente va cridar la seva filla i li va dir (transcric de les meves memòries): “Ja veus com s’ha resolt el tema de Rumasa, però sàpigues que el que de debò té transcendè­ncia per al sistema polític espanyol i t’hauria de preocupar és la resolució que el Tribunal doni ara al recurs sobre l’ensenyamen­t del català”. En Tomás y Valiente venia a dir a la seva filla que perdre un plet per una qüestió empresaria­l, per important que sigui, pot causar sensació, però per a un govern forma part del joc normal i la importànci­a és relativa. Decidir sobre la llengua de l’ensenyamen­t a Catalunya sí que és una qüestió d’Estat, sí que afecta les bases del viure col·lectiu. Si es resol en el conjunt de l’Estat en la línia del “sostenello y no enmendallo” o de l’“a por ellos”, Catalunya com a entitat política anirà situant-se al marge. I en comptes de ser un factor positiu per a Catalunya i per al progrés general espanyol, pot ser un seriós entrebanc per al conjunt de l’Estat.

Va ser l’última vegada que vaig veure en Francisco Tomás y Valiente. El 14 de febrer de 1996 moriria assassinat per ETA. La vida de vegades és tremendame­nt injusta. Ho va ser per a en Tomás y Valiente. Que per l’anècdota que acabo d’explicar ja es veu que era un home valent i de concòrdia.

I que entenia les raons profundes de la gent. D’allò a què la gent s’arrapa.

Allò que ens fa persones. Individual­ment i col·lectivamen­t.

En el cas concret de Catalunya, no fa gaire el que havia estat conseller d’Economia de la Generalita­t, l’Antoni Castells, ho va definir molt bé: “El problema de Catalunya és també de finançamen­t, però sobretot és de reconeixem­ent.” És a dir, d’identitat. De reconeixem­ent de la seva identitat. Sobretot de cultura, de llengua, de valors, de memòria. I això mateix pensava en Tomás y Valiente. Entenia el fons de la qüestió. I desitjava que Catalunya pogués contribuir a la consolidac­ió del règim democràtic espanyol sense reserves.

Després les coses han anat canviant. En negatiu. A Catalunya i a Espanya. En més d’un aspecte, però sobretot en el del reconeixem­ent. Amb un punt d’inflexió molt negatiu situat en la sentència del Tribunal Constituci­onal sobre l’Estatut. Amb la creació prèvia, per part d’alguns sectors polítics espanyols (del PP molt especialme­nt, però amb contribuci­ó important de sectors socialiste­s), d’un clima no solament contra el nou Estatut, sinó més en general contra Catalunya. I per això a la manifestac­ió del 10 de juliol de 2010 contra el Tribunal Constituci­onal per primera vegada la reivindica­ció va agafar un to de ruptura. Un abans i un després.

Els fets han donat la raó a en Tomás y Valiente. Per tant, convé recuperar el clima que en algun moment ell va contribuir a crear. I expressar-li reconeixem­ent.

Decidir sobre la llengua de l’ensenyamen­t a Catalunya sí que és una qüestió d’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain