La Vanguardia (Català)

Patis masclistes

- Màrius Carol

No tinc clar si quan la Generalita­t diu que estudia eliminar les pistes de futbol de les escoles, perquè deixin de ser masclistes, el que en realitat està posant de manifest és el masclisme dels que pensen que el futbol no és un esport de dones. La notícia es va donar a conèixer aquesta setmana, gairebé al mateix moment que a París se li donava la Pilota d’Or a Alexia Putellas, que és tot un símbol que el futbol femení no només és socialment valorat, sinó que ha aconseguit que cada vegada més nenes demanin la samarreta de Putellas en lloc de la d’Ansu Fati a la botiga de Nike.

Els experts del Departamen­t d’Educació estan preparant una nova guia per a l’arquitectu­ra de les escoles, la qual cosa sens dubte és una bona iniciativa, però el que resulta més estrany és la identifica­ció del

El dia que Putellas va obtenir la Pilota d’Or, Educació promovia eliminar pistes de futbol

futbol amb la masculinit­at. Aquesta setmana els seus impulsors han declarat a TV3 que els patis coberts amb ciment, on es veu una pista de futbol, “on normalment juguen més els nens que les nenes”, no seran obligatori­s. El primer que cal dir és que aquestes pistes acostumen a ser poliesport­ives, fins al punt que les porteries on pot ser que es jugui a futbol són les d’handbol, la qual cosa resulta una eina imprescind­ible per al desenvolup­ament integral dels nens i les nenes.

Una altra qüestió és que, per molt que treguin les porteries i canviïn el ciment per terra, això no impedirà que es formin dos equips a l’hora del pati perquè, com sabem els boomers, que vam anar a escoles menys dissenyade­s, amb dues carteres o dos jerseis formàvem una porteria. I quan no hi havia pilota, n’improvisàv­em una de paper i drap. Això sí, al segle passat no jugaven les nenes, però aquesta és la gran novetat, el gran canvi, la revolució. A l’estadi i al pati, les nenes demostren que el futbol no coneix de sexes i sí de tècniques.

Serrat cantava en Esos locos bajitos: “Niño, deja ya de joder con la pelota”. Passen els anys i no només els nens, sinó també les nenes joden amb la pilota. El que costa d’entendre és per què els deu agradar tant als polítics controlar-ho tot. Fins i tot a què han de jugar els nostres fills a l’hora del pati. Són unes paparres.c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain