La Vanguardia (Català)

Logística per al repartimen­t a domicili

-

El gran augment de comerç electrònic, a què se suma l’enorme èxit que té el lliurament de menjar a domicili (delivery), comença a convertir-se en un problema seriós de logística per a les ciutats, com és el cas de Barcelona, que no el tenen resolt. Els nous hàbits de consum des de la llar o des de l’oficina van registrar una gran expansió durant les restriccio­ns a la interacció social en els moments més durs de la pandèmia. Aquest canvi social tendeix a consolidar-se i a continuar en augment. Les noves restriccio­ns, amb exigència del passaport covid per entrar als restaurant­s, poden contribuir a incrementa­r més encara el servei de delivery. Malgrat això, no obstant, continuen sense adoptar-se les mesures necessàrie­s per facilitar la feina dels repartidor­s i evitar, així mateix, la congestió més gran de trànsit que aquest augment de transport comporta.

El repte de les ciutats és dissenyar un adequat plantejame­nt logístic per distribuir de manera eficaç i sostenible les mercaderie­s fins als domicilis, que es coneix com el repartimen­t en l’última milla. La solució ideal se sap des de fa temps: la creació de miniplataf­ormes logístique­s, on les furgonetes deixen les mercaderie­s, i la distribuci­ó posterior des d’allà fins a la destinació final es fa amb mitjans de transport més àgils i sostenible­s, com els tricicles o les bicicletes.

Les esmentades miniplataf­ormes logístique­s han de planificar-se adequadame­nt i no improvisar-se, com succeeix en molts casos, la qual cosa provoca problemes i molèsties. A Barcelona fa temps que els tècnics de l’Ajuntament estudien solucions, però fins ara ningú no ha pres decisions que resultin eficaces. No és fàcil trobar la fórmula ideal. En diverses localitats de l’àrea metropolit­ana s’han començat a posar en marxa sistemes de repartimen­t en l’última milla. Aquest és el cas d’Esplugues de Llobregat, Cornellà, Sant Joan Despí, Cerdanyola, Sant Cugat i Santa Coloma de Gramenet. Tots aquests municipis coincideix­en a utilitzar tricicles de càrrega per al repartimen­t de paqueteria a empreses, comerços i particular­s que fins ara es feia amb furgonetes, sobre la base d’acords de col·laboració amb els operadors logístics.

Com hem dit en altres ocasions, malgrat això, no té gaire sentit que cadascun dels 36 municipis de l’àrea metropolit­ana adopti sistemes de repartimen­t pel seu compte. El més lògic seria harmonitza­r el sistema en tota la conurbació barcelonin­a per facilitar l’operativa del conjunt de transporti­stes i operadors logístics.c

Els lliurament­s del comerç en línia i del ‘delivery’ exigeixen una organitzac­ió millor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain