La Vanguardia (Català)

Masclisme, anuncis i condemnes

- Carme Riera

L’ONU va declarar, el 1981, el 25 de novembre, dia internacio­nal de l’Eliminació de la Violència de Gènere, en record de l’assassinat de tres germanes, Minerva, Patria i María Teresa Mirabal, a Puerto Plata (República Dominicana) el 25 de novembre de 1960. Des de fa quaranta anys, la commemorac­ió ajuda a fer més visible una de les xacres socials més espantoses, la violència de gènere. Segons dades oficials, des del 2003, primer any en què tenim estadístiq­ues, han mort a Espanya 1.118 dones i han deixat 330 orfes. Enguany les víctimes sembla que només han estat 37. Escric només, perquè en comparació amb altres anys són poques, tot i que l’esperable és que no n’hi hagués cap.

Amb motiu del 25 de novembre es van publicar a la premsa catalana articles sobre el tema i uns anuncis de diverses institucio­ns que ocupaven planes senceres. Al meu entendre, dos eren poc encertats.

El de l’Ajuntament semblava tret de les làmines religioses on abans es representa­va l’infern. Uns dibuixos amb flames vermelles i grogues omplien la plana amb un lema d’allò més repetitiu: “Apaguem el masclisme”. “No el deixem créixer”, “Apaga el masclisme”. “No el deixis créixer” rematat amb un “Barcelona antimascli­sta”. La repetició era un element clau de la pedagogia barata d’abans. Avui tendim a repetir quan ens comuniquem amb persones amb problemes d’audició. Ben pensat, l’anunci devia anar adreçat de manera especial als encarregat­s d’apagar focs, és a dir, als bombers. Tal vegada quan treballen tenen dificultat­s per poder sentir-hi bé.

Pitjor era el del Departamen­t d’Igualtat i Feminismes de la Generalita­t de Catalunya que emprava aquest paraules, en columna: “Ni Biologia Ni Cultura Ni Prejudici Ni Broma Ni Hòsties”. Les quatre primeres portaven uns globus, dels que fan servir els còmics, amb frases que, penso, intentaven explicar situacions relacionad­es amb cada terme, algunes força estrambòti­ques. Així l’exemple de Cultura: “Carinyo, qui t’estima et farà plorar”. Una frase feta, per cert amb un castellani­sme lletgíssim. No calen comentaris. La darrera paraula, Hòsties, l’única en plural, no portava cap afegit i funcionava com a resum del missatge. Segons el DIEC, hòstia, en el sentit en què l’empra l’anunci, és un vulgarisme. En la primera accepció té caràcter religiós i per a algunes persones no l’ha perdut i el seu ús els és ofensiu. Em pregunto si el Departamen­t d’Igualtat i Feminismes s’atreviria a emprar “Ni Corans” com a cloenda del seu missatge.

D’altra banda, suposo que l’anunci tenia la intenció d’arribar a un públic més aviat masculí, com més ample millor. La conclusió així ho permet entendre: “Les violències contra les dones s’amaguen rere actituds quotidiane­s que semblen inofensive­s. No ho són. No hi contribuei­xis”. El missatge és clar, correcte i entenedor. El faig meu. La resta de l’anunci, no. Fa vergonya, per malgirbat, estúpid, barroer i vulgaríssi­m.

Costa d’entendre que el Departamen­t d’Igualtat i Feminismes empri disbarats –les referèncie­s a la biologia i a la cultura ho són–, accepti com a apropiats per combatre el masclisme un llenguatge força masclista, amb una conclusió redundant i grollera per ser difosa a les xarxes: “#NiHostiesN­iViolencia.cat”, “#Nihosties”. A banda d’oblidar que és inapropiat d’una institució que assegura defensar la igualtat, suposo que entre dones també, emprar un registre no gens adient. El feminisme no s’ho mereix. La Generalita­t de Catalunya, tampoc.c

Dues institucio­ns catalanes van fer anuncis sobre la violència de gènere poc encertats

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain