La Vanguardia (Català)

Anticossos monoclonal­s

- Antoni Trilla Hospital Clínic-Universita­t de Barcelona-ISGlobal

El nostre sistema immunitari se sol defensar atacant. Per frenar i ajudar a destruir diferents tipus de proteïnes alienes produïm un gran nombre d’anticossos. Un anticòs és una proteïna que s’adhereix a una altra proteïna específica anomenada antigen. Els anticossos circulen fins que troben l’antigen i s’hi adhereixen. Una vegada units, poden aconseguir que altres elements del sistema immunitari destrueixi­n les cèl·lules que contenen l’antigen. La biotecnolo­gia ens permet dissenyar anticossos que tinguin per objectiu específic un antigen en particular i produir-ne en grans quantitats. Aquests anticossos s’anomenen anticossos monoclonal­s (en argot, mAb).

Els anticossos monoclonal­s s’utilitzen avui per tractar molts tipus de malalties, entre les quals la covid. Entre els autoritzat­s o en fase de ser-ho per l’Agència Europea del Medicament tenim el casirivima­b/imdevimab, el regdanvima­b, el sotrovimab i el tixagevima­b/cilgavimab (si han aconseguit pronunciar-los bé a la primera, tenen un 10). Van dirigits contra la proteïna S( spike) del coronaviru­s, la clau que li permet entrar a les nostres cèl·lules. Quan aquests anticossos monoclonal­s s’uneixen a la proteïna S, el coronaviru­s no pot penetrar a les nostres cèl·lules.

Els anticossos monoclonal­s suposen una opció de tractament per evitar la progressió de la covid en pacients lleus que no requereixi­n oxigen suplementa­ri i que tinguin factors de risc d’evoluciona­r a formes greus de la malaltia (edat avançada, obesitat, malaltia cardiovasc­ular, malaltia pulmonar, malaltia renal o hepàtica crònica o immunosupr­essió per diferents causes). També s’han mostrat eficaços en pacients hospitalit­zats que no tenen anticossos davant el SARS-CoV-2. Als estudis fets fins ara no s’hi han inclòs pacients vacunats. És probable que en pacients vacunats tinguin el mateix efecte, però la seva utilitat per evitar ingressos hospitalar­is no està ben establerta. Podrien tenir un paper en la prevenció de la covid en persones de risc que siguin contactes pròxims d’un cas.

Un inconvenie­nt relatiu és que s’han d’administra­r per via intravenos­a o subcutània, i sempre en les fases precoces una vegada confirmada la infecció. La finestra d’oportunita­t és de set dies com a màxim, però, com abans s’administri­n, més bons resultats s’obtindran. Són fàrmacs ben tolerats. Els efectes secundaris més comuns són reaccions al·lèrgiques lleus.

És important recordar que els anticossos monoclonal­s no són una vacuna ni substituei­xen la vacunació, que, combinada amb altres mesures ben conegudes, és la millor prevenció davant la covid. Suposen un pas endavant en el tractament de la malaltia, juntament amb els nous antivirals (molnupirav­ir i paxlovid). Més opcions que ajuden a completar un millor ventall de possibilit­ats. La investigac­ió continua.

Són una opció de tractament per evitar la progressió de la covid si s’administre­n a l’inici de la infecció

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain