La Vanguardia (Català)

Crispació a la Mina després d’una setmana d’apagades que afecten mil veïns

-

Des de diumenge 28 de novembre, els talls en el subministr­ament elèctric a tres blocs del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, han estat constants en 500 pisos. “Hem arribat a passar tota la nit sense llum, amb les temperatur­es vora els zero graus”, lamenten alguns residents. Són més d’un miler de veïns afectats que, després de cada apagada, surten al carrer per protestar i provoquen situacions d’inciEl visme, com la tombada de contenidor­s, una acció que va haver de ser sufocada pels Mossos d’Esquadra.

Els blocs d’habitatges de Boreal, Venus i Saturn van acumular durant la setmana diverses apagades, especialme­nt durant l’horari nocturn. Incidèncie­s que, segons l’Ajuntament, es van anar resolent per la pressió sobre la companyia Endesa, en coordinaci­ó amb el Consorci de la Mina.

El problema, segons els tècnics, és el gran nombre d’habitatges connectats fraudulent­ament a la xarxa elèctrica, que “fins i tot donen energia a plantacion­s de marihuana en alguns pisos”, un cultiu que necessita un gran volum d’electricit­at i que, quan puja la demanda general, provoca talls. “Tots sabem qui són els que tenen la llum punxada i la droga calentona”, apunten alguns veïns que volen mantenir l’anonimat “perquè tenim por que després vinguin a per nosaltres”. Reclamen a la policia que actuï de manera més contundent: “Si nosaltres en sabem la causa, ells també”.

fet que l’escomesa elèctrica sigui la mateixa per als tres blocs, multiplica el problema, ja que si hi ha un consum extraordin­ari en un edifici, com és el cas del bloc Saturn, repercutei­x als altres dos edificis. Per això la companyia Endesa, a petició de l’Ajuntament de Sant Adrià, opta per sectoritza­r l’escomesa i evitar que amb la sobrecàrre­ga d’un bloc, “el més polèmic pel que fa a frau en les connexions”, quedi aïllat dels dos restants.

L’Ajuntament assegura que “lamentem que els veïns hagin de patir aquesta situació” i esperen que les actuacions programade­s que s’estan duent a terme, complement­ades amb les de la nova sectoritza­ció, durant aquest cap de setmana, puguin resoldre un problema enquistat i que fa anys que provoca protestes.

L’ús fraudulent es localitza en determinat­s habitatges del bloc Saturn, per això els tècnics de la companyia elèctrica, protegits pels Mossos d’Esquadra, han iniciat les interrupci­ons individual­s controlade­s. Una situació que, adverteixe­n al veïnat, comportarà protestes i aldarulls, ja que els traficants són integrants de les màfies organitzad­es que es mouen amb tota impunitat pel barri.

Els episodis de l’última setmana recorden la crisi que va fuetejar la Mina el 2019 i que va acabar amb la inspecció policial a 500 pisos, que en un 70% dels casos feien un ús fraudulent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain