La Vanguardia (Català)

El ciberatac va col·lapsar 2.000 apps vinculades al Govern

Puigneró no descarta motivacion­s polítiques

- ANDRÉS DEL CASTILLO

Els sistemes informàtic­s de la Generalita­t van patir divendres el ciberatac més gran de l’any, que va afectar tots els departamen­ts del Govern i unes 2.000 aplicacion­s vinculades a l’administra­ció catalana. El vicepresid­ent i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va qualificar l’acció dels hackers de “molt virulenta” i “quatre vegades més potent” que la soferta durant la consulta del 9 de novembre del 2014.

El ciberatac va afectar, entre altres, els webs i les aplicacion­s de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA), com les de TV3 i Catalunya Ràdio. També van resultar afectats els webs i les apps del departamen­t de Salut, que els últims dies han estat altament freqüentad­es per tots aquells ciutadans que han d’actualitza­r les dades mèdiques per tal d’obtenir el passaport covid, obligatori des de divendres per accedir a gimnasos, residèncie­s de gent gran, restaurant­s, bars i locals d’oci nocturn.

El ciberatac va ser a les 18.55 h i va ser detectat pel centre de control del Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació (CTTI), a través dels seus sistemes de monitoratg­e, que van detectar en aquell moment un tràfic de 350 Gbps (100 vegades més de l’habitual a aquella hora) contra els sistemes d’informació de la Generalita­t.

L’atac es va produir en dues onades i va durar més de tres hores. La primera onada va ser a les 18.55 h i la segona, una vegada ja activades les contramesu­res per mitigar el primer atac, va ser controlada a les 22.30 h, quan la Generalita­t va recuperar la totalitat dels serveis i les aplicacion­s.

La Generalita­t sospita que l’atac va ser contractat a través de l’anomenada Dark Web, un conjunt ocult de llocs d’internet als quals s’accedeix mitjançant un navegador especialit­zat que manté l’anonimat de l’usuari.

El Govern investiga l’origen i si hi ha una motivació política al darrere, com va advertir ahir Jordi Puigneró en declaracio­ns a Rac 1. “Ha estat un atac d’última generació”, va dir el vicepresid­ent. No “ho han fet quatre aficionats, tant pels coneixemen­ts com pels recursos econòmics que s’han hagut de gastar. Barat, no ha estat. Es tracta d’un atac contractat”, va afegir.●

L’assalt va deixar fora de servei, entre d’altres, l’aplicació de Salut per obtenir el passaport covid

 ?? EDUARDO SANZ / EP ?? L’aplicació de Salut per obtenir el passaport covid va ser una de les plataforme­s afectades
EDUARDO SANZ / EP L’aplicació de Salut per obtenir el passaport covid va ser una de les plataforme­s afectades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain