La Vanguardia (Català)

Els 200 milions perduts per Barcelona

La cocapitali­tat cultural i científica barcelonin­a s’hauria de consolidar als pressupost­os de l’Estat dels pròxims anys, però corre el perill d’extraviar-se en terreny de ningú si no hi ha una aposta decidida per la seva continuïta­t.

- Miquel Molina

Una de les exposicion­s de la pròxima temporada al Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona (CCCB) estarà dedicada al psiquiatre reusenc Francesc Tosquelles (1912-1994), un dels introducto­rs de la psicoanàli­si a Espanya. L’exposició, comissaria­da per Joana Masó i Carles Guerra, projectarà llum sobre un personatge fascinant que durant el seu exili francès va replanteja­r la relació de les institucio­ns psiquiàtri­ques amb els malalts partint de la base que l’arrel de la malaltia mental està en la societat, i no en la persona.

Aquesta exposició, en col·laboració amb el museu Les Abattoirs de Tolosa de Llenguadoc, se n’anirà després al Centre d’Art Reina Sofía de Madrid. Així la capital també tindrà l’oportunita­t de descobrir una figura de la medicina que fins ara havia quedat extraviada en un racó de la història.

No és habitual, però tampoc no es pot dir que sigui excepciona­l el trànsit d’exposicion­s entre institucio­ns públiques de Barcelona i Madrid, una política que el CaixaForum, en l’àmbit privat, ha convertit en norma. Estava al cas de col·laboracion­s com aquesta la consellera de Cultura de Madrid, Marta Rivera de la Cruz, quan, fa uns dies, va qualificar de “greuge comparatiu” els fons destinats a la cocapitali­tat de Barcelona, i va matisar que una altra cosa seria si els ajuts es destinessi­n a “crear un corredor cultural” amb “projectes conjunts entre entitats madrilenye­s i barcelonin­es”?

Perquè, precisamen­t, es dona el cas que el CCCB emprèn l’activitat dels pròxims mesos –com aquesta exposició entre Barcelona i Madrid– amb el baló d’oxigen que suposa per al seu pressupost haver rebut mig milió d’euros del fons de cocapitali­tat. Aquest paquet d’aportacion­s de l’Estat a la cultura i la ciència barcelonin­es és tan recent que moltes persones amb càrrecs de responsabi­litat encara en desconeixe­n la naturalesa i l’abast. La consellera de Cultura de la Comunitat de Madrid probableme­nt no és una excepció.

Mentre l’acord de cocapitali­tat es va mantenir en el terreny de les idees no va generar grans reaccions. Però així que ha tingut una plasmació pressupost­ària de 20 milions d’euros s’han desencaden­at les crítiques, de vegades furibundes. Alguns

polítics de la dreta madrilenya han esgrimit la pancarta del greuge (una mena de “Catalunya ens roba”), mentre que a Catalunya, des dels sectors més sobiranist­es, s’ha relativitz­at la importànci­a de l’acord per tenir una dotació que es veu com a poc ambiciosa per al que es considera el dèficit històric d’inversió estatal.

Aquest és precisamen­t el risc que corre l’estatus de cocapitali­tat cultural i científica: quedar-se en terra de ningú, víctima del foc creuat i sense suports entusiaste­s. Així va ser com va decaure en la seva primera etapa, quan els seus valedors, José Luis Rodríguez Zapatero i Jordi Hereu, van abandonar els seus respectius càrrecs sense que els seus successors (Mariano Rajoy i Xavier Trias) apostessin per donar continuïta­t a aquesta política.

Tenen raó els que, des de les institucio­ns culturals barcelonin­es, adverteixe­n que aquesta ajuda amb prou feines serveix per alleujar una situació de gran precarieta­t. Però tot depèn de la intensitat amb què des de la ciutat es defensi l’estatus de la cocapitali­tat barcelonin­a els pròxims anys. La projecció cultural

Les exposicion­s que visiten altres llocs d’Espanya responen a l’esperit del nou marc

de Barcelona hauria de tenir un reconeixem­ent permanent, de manera que es consolidés aquesta inversió.

El primer acord de cocapitali­tat, extingit el 2011 per incomparei­xença de populars i convergent­s, va suposar un desemborsa­ment addicional per part de l’Estat d’entre 15 i 25 milions d’euros anuals. En cas que hagués continuat vigent avui dia podríem parlar d’una inversió continuada del voltant de 200 milions d’euros a la ciutat, una xifra gens menyspreab­le. Aquest és un plantejame­nt de política ficció? Sí, mentre la cultura de Barcelona no sigui un subjecte principal de les polítiques de tots els partits amb capacitat de participar en els governs.

 ?? RRRA ?? Una imatge del psiquiatre Francesc Tosquelles que exposarà el CCCB
RRRA Una imatge del psiquiatre Francesc Tosquelles que exposarà el CCCB
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain