La Vanguardia (Català)

El mur reparteix la sort

Hamilton esgota les últimes opcions d’optar al títol amb una ‘pole’ superba que gairebé li arrabassa Verstappen, però el Red Bull s’estavella a l’últim revolt

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Per a emocions fortes i cardíaques, la Fórmula 1. El desenllaç d’aquest Mundial 2021 arriba al moment àlgid al diabòlic circuit de Jeddah, on ahir el destí va donar un cop de timó decisiu amb una sessió classifica­tòria dramàtica: el mur del revolt 27, l’últim del traçat urbà, se li va aparèixer a Max Verstappen per arrabassar­li una pole que tenia a la butxaca i entregar-la a Lewis Hamilton per donar-li una bala més amb què continuar optant a la seva 8a corona.

L’Aràbia Saudita, a la seva estrena al Mundial d’F-1, decideix bona part del títol. A la penúltima cursa, Verstappen fins i tot podria proclamar-se campió matemàtica­ment amb els 8 punts d’avantatge que treu a Hamilton. Per això, el neerlandès hauria de guanyar o quedar segon (imperiosam­ent), i que l’anglès no passés del 6è lloc. Tanmateix, el guió se li va torçar a Max després d’una sessió classifica­tòria de vertigen, amb cop de teatre final.

Els dos contendent­s arribaven a la penúltima classifica­ció amb empat tècnic: Hamilton havia dominat els dos primers assajos lliures i Verstappen el tercer. El repartimen­t de forces es repetia a les dues primeres mànegues per determinar la graella: Checo Pérez dominava la Q1 i Hamilton la Q2, deixant Verstappen a 241 mil·lèsimes. Cop d’efecte de l’anglès, que uns segons abans, per la ràdio, deia a l’equip que no entenia res, que no tenia adherència...

Res d’allò comptava. Tot es jugaria a la definitiva Q3, pur deliri, la millor de l’any. Va començar obrint el ball Hamilton, amb una errada que li va arruïnar el primer intent. Se li va escapar el Mercedes i va haver d’avortar la volta. Va tornar a la càrrega i va marcar la pole provisiona­l amb un discret 1ms28s035. Verstappen arribava per darrere i no perdonava amb un crono estratosfè­ric, dissuasiu, esborronad­or: 1m27s653; és a dir, 3 dècimes, o 382 mil·lèsimes més ràpid que Lewis.

Al segon assalt, Hamilton se la va jugar amb un pilotatge al límit entre les tanques, que li va sortir de meravella. Va marcar un temps mig segon millor que a la primera volta; per tant, no només eixugava la distància amb el neerlandès, sinó que li posava el llistó de la pole a 142 mil·lèsimes.

Verstappen va emergir a l’asfalt decidit a esmicolar el crono. Va sortir a l’últim intent amb el ganivet entre les dents, va fregar el mur al primer sector, anava a totes, repelava en 107 mil·lèsimes el crono de Lewis en aquest primer tram. Pura agressivit­at, desafiava les lleis de la física i al segon sector arribava a rebaixar el temps de l’anglès a 244 mil·lèsimes, ja tenia la pole a la butxaca... però a l’últim revolt va traspassar la fina línia vermella que separa la proesa del fracàs i va estavellar el bòlid contra el mur. Va colpejar amb la roda posterior dreta i va frustrar la pole, i qui sap si la victòria avui i el títol...

“No entenc què ha passat, realment. He bloquejat una mica. Aquest últim revolt ha estat terrible, he intentat mantenir el cotxe a la pista, però m’ha marxat la part del darrere. Tercer és decebedor”, lamentava el neerlandès, descompost, que arrencarà des de la tercera pintura, per darrere de Hamilton, que tindrà al costat el fidel Valtteri Bottas.

A l’anglès se li va aparèixer la verge de Jeddah dues vegades. Abans de la sessió classifica­tòria, Hamilton es va deslliurar d’una doble sanció a la graella de sortida: una, per no respectar una doble bandera groga durant els assajos lliures, i una altra, per obstaculit­zar Haas de Mazepin, que va pagar amb una multa (a l’equip) de 25.000 euros. L’heptacampi­ó salvava fins a tres cops per poder jugar-se-la avui en una de les curses, a priori, més emocionant­s dels últims cinc anys.

 ?? Barcel nPBKOVIC / AFP ?? Max Verstappen baixa del Red Bull després de xocar contra el mur de l’últim revolt
Barcel nPBKOVIC / AFP Max Verstappen baixa del Red Bull després de xocar contra el mur de l’últim revolt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain