La Vanguardia (Català)

El Lleida Esportiu, a un pas de l’abisme

El club passa per una greu crisi econòmica, amb deutes als jugadors, a la Seguretat Social i a Hisenda

-

La notícia esportiva de la setmana a Lleida ha estat l’advertènci­a que ha fet tota la plantilla del primer equip del Lleida Esportiu de declarar-se en vaga si no hi ha un canvi de rumb significat­iu en la gestió dels propietari­s del club, els germans Jordi i Albert Esteve, responsabl­es d’una greu crisi econòmica, social i institucio­nal que compromet el futur del futbol profession­al a la capital. Els jugadors se senten “enganyats i abandonats” per una directiva que acumula retards en el pagament de les nòmines i que fa unes quantes jornades que no apareix per la tribuna del Camp d’Esports, sense oferir cap mena d’explicació sobre un cúmul d’irregulari­tats tan gran que fins i tot l’Ajuntament de Lleida es planteja rescindir-los el conveni i expulsar l’entitat de l’estadi municipal. El Lleida Esportiu no només té deutes amb els seus jugadors actuals, també en té amb d’altres que van jugar en temporades anteriors, però els principals creditors són l’Agència Tributària i la Seguretat Social, amb saldos negatius que s’acosten als 5 milions d’euros.

Trenta membres de l’equip, entre jugadors i bloc tècnic, van explicar dijous en roda de premsa que set futboliste­s no han cobrat cap sou des del mes de juliol i que la resta ha rebut alguna mensualita­t o només una part. Del cos tècnic, dirigit per Gabriel García Gabri, només dos dels seus sis membres han cobrat alguna mensualita­t. El capità de l’equip, Quim Araujo, va llegir un comunicat en què també es denuncien greus irregulari­tats als contractes, com ara que no es correspon la còpia dipositada a la RFEF amb la firmada pel jugador. La plantilla ha rebut el suport de l’Associació de Futboliste­s Espanyols (AFE), que segons el secretari general, Diego Rivas, està estudiant diferents accions jurídiques per buscar una solució, però reconeix que “és molt difícil que aquest equip pugui acabar la competició”. Durant la roda de premsa no es van citar pel seu nom, en cap moment, ni Jordi ni Albert Esteve, però Araujo els va demanar “una solució mitjançant la unió, la transparèn­cia i la confiança”. “Si això no fos possible, demanem que facin un pas al costat i deixin entrar a qui vulgui intentar posar una mica d’ordre i seny a aquesta situació tan desagradab­le”.

L’Ajuntament de Lleida fa setmanes que exigeix explicacio­ns als germans Esteve pel “desprestig­i que la crisi provoca en la imatge i el nom de la ciutat”.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, té el suport de tots els grups municipals per adoptar, si convé, l’informe que s’està redactant i procedir a l’expulsió del club del Camp d’Esports.

La Paeria hi va començar a intervenir després del 5 d’octubre, quan agents de la Guàrdia Civil van entrar a les oficines del Lleida Esportiu per ordre judicial en el marc d’una investigac­ió per presumpte frau a la Seguretat Social, falsedat documental i blanqueig de capitals.

En un primer informe, la Paeria ha constatat l’abandoname­nt del futbol base –d’11 equips només en queden 6 i amb problemes– o la falta de mantenimen­t de les instal·lacions esportives, assumit per l’Ajuntament des del 2018.

L’incomplime­nt del conveni que es considera més greu és l’impagament a Hisenda i a la Seguretat Social, una pràctica que fa anys que es repeteix. A l’informe també es recorda que la falta de justificac­ió comptable és la raó per la qual l’Ajuntament no abona cap subvenció al club des de l’any 2018, una retenció d’uns 240.000 euros.

Les últimes setmanes, un exjugador de la Unió Esportiva Lleida, el club anterior, i ara empresari amb residència a Suïssa, Luis Pereira, es va interessar pel club i va plantejar la possibilit­at d’ajudar l’Esportiu a redreçar la situació. Pereira es va entrevista­r amb Jordi Esteve, però no ha aconseguit avançar cap a un canvi de directives. Segons les xifres de què disposa Pereira, a hores d’ara el deute del club és de 7 milions d’euros.

Els Esteve van crear el Lleida Esportiu a partir de la compra en subhasta de la unitat productiva de l’extinta Unió Esportiva Lleida, l’any 2011, amb l’ajut econòmic del principal accionista del club liquidat per ordre judicial, Tatxo Benet, que els va ajudar amb 270.000 euros. La gestió dels germans no ha aconseguit èxits esportius. Els problemes comencen el 2013, quan 11 tècnics de la base van dimitir per impagament de nòmines. El primer equip va aconseguir jugar tres playoffs els primers cinc anys, però no ha pogut pujar mai de categoria, i la vegada que més a prop va ser d’arribar a Segona A va ser a la temporada 2015-2016, però ja llavors no tota la plantilla va aconseguir cobrar les nòmines. Va ser el començamen­t d’un desacord entre la direcció i la massa social, atès que les penyes van donar suport als jugadors.

Avui, la societat lleidatana contempla atònita una crisi que porta el principal club de futbol de la ciutat directamen­t a l’abisme.

Atesa la falta de justificac­ió comptable, l’Ajuntament ja no li abona cap subvenció des del 2018

 ?? LLEIDA EN JOC ??
LLEIDA EN JOC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain