La Vanguardia (Català)

Les plataforme­s estan en pèrdues malgrat el creixement

El valor de les accions de la majoria de plataforme­s ha caigut en un any

- B. GISPERT

Les grans plataforme­s de repartimen­t a domicili que operen a Espanya estan augmentant significat­ivament els ingressos gràcies a la tirada de la pandèmia de coronaviru­ts. Tot i això, durant aquest any i mig, les companyies estan presentant pèrdues i el mercat borsari comença a mostrar signes de preocupaci­ó.

Les dades parlen per elles mateixes. En la primera meitat de l’any, Just Eat –la plataforma amb més desplegame­nt territoria­l a Espanya– va ingressar 2.600 milions d’euros a nivell global; Uber va obtenir uns 5.100 milions (no desglossa els ingressos de la divisió Uber Eats) Deliveroo (que va abandonar Espanya aquest novembre perquè el mercat ha deixat de ser estratègic) va ingressar al voltant de 1.000 milions i Delivery Hero – propietari d’un 37% del capital de Glovo– va facturar uns 2.400 milions. Van registrar augments significat­ius, duplicant xifres respecte de l’any anterior, però els números van quedar en vermell. En el cas de Just Eat Takeaway les pèrdues van ser de 486 milions d’euros, a Deliveroo de 120 milions i a Delivery Hero d’uns 915 milions. Uber va tancar el semestre en positiu però la firma dels Estats Units no desglossa beneficis de la divisió de delivery.

Els resultats són semblants als del 2020, quan totes les plataforme­s van incrementa­r amb escreix els ingressos però van tancar en negatiu. En el cas de la firma catalana Glovo, que només presenta resultats anuals, va duplicar ingressos fins als 360 milions d’euros i va perdre 51,4 milions (alguna cosa menys que el 2019).

En els comunicats dels resultats, les empreses asseguren que inverteixe­n els diners que obtenen d’ingressos i inversors en el creixement del negoci: expansió geogràfica, despeses en màrqueting i promoció del servei i millora de la tecnologia. Però la rendibilit­at és un escull o així és com ho interpreta el mercat borsari.

La complexita­t de l’operativa i els marges ajustats defineixen el negoci, que demana grans volums de clients

Analitzant l’evolució accionaria­l de les plataforme­s, s’observa com el seu valor ha anat en descens l’últim any. En el cas de l’holandesa Just Eat Takeaway les accions s’han desplomat un 33% respecte de l’any anterior, en el cas de la britànica Deliveroo els valors han caigut un -16% i en el cas d’Uber el descens és d’un 35%. Delivery Hero és l’única que mostra un millor comportame­nt, amb la pujada de l’acció un 2%.

El sector del delivery té una operativa complexa. Les plataforme­s han de coordinar restaurant­s, repartidor­s i consumidor­s i necessiten grans volums d’ingressos (el tiquet mitjà és d’uns 15 euros) per subsistir al mercat.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Un rider d’una plataforma
EMILIA GUTIÉRREZ Un rider d’una plataforma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain