La Vanguardia (Català)

Bombolles a les piscines

El sector creix entre un 40% i un 50% a escala global des de la pandèmia

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

L’atmosfera aquesta setmana al saló Piscinas&Wellness de Barcelona era efervescen­t. No només per les balses dels expositors al recinte de la Gran Via desbordant­s d’aigua i bombolles, sinó perquè el sector viu un moment d’eufòria malgrat que la pandèmia hagi colpejat l’economia. Les previsions elaborades per la patronal del sector Asofap, presidida per Pedro Arrébola, posen xifres a aquesta onada d’optimisme.

A escala mundial, el negoci ha crescut en el bienni 2020-2021 entre un 40% i un 50%. Arrébola considera que estem davant una dada “excepciona­l”, que ha tingut“la palanca de la covid com a accelerado­r”. En quin sentit? D’una banda, afirmen fonts del sector, durant el confinamen­t es va acumular l’estalvi de les classes més adinerades, davant la impossibil­itat de consumir.

De l’altra, el teletrebal­l i el període de tancament forçós en l’àmbit domèstic va posar el focus en la millora de la llar, i molts van decidir millorar les seves piscines o directamen­t fer una instal·lació nova. “Les restriccio­ns en els viatges i la mobilitat i el fet d’haver de passar més temps a casa ha animat moltes famílies a invertir en una piscina, si tenien espai per ferho”, explica Pedro Arrébola.

La major part d’aquest creixement ve del sector residencia­l, ja que les piscines públiques (ajuntament­s i hostaleria) han estat parades molt de temps davant la crisi del turisme. Però també en aquest últim apartat les previsions són optimistes, perquè els establimen­ts ara volen renovar les seves instal·lacions, afegint-hi una sofisticac­ió més gran (des de parcs aquàtics fins a espais per a nens) i així diversific­ar l’oferta com a reclam turístic, perquè els considera un factor de rendibilit­at.

Davant el boom de la demanda, la situació ha arribat a tal extrem que els fabricants no donen l’abast i s’han quedat sense estoc, perquè el coll d’ampolla dels subministr­aments ha restringit l’oferta i ha encarit els preus. L’últim any el cost del PVC s’ha duplicat, l’acer ha pujat un 30% més i el transport marítim ha doblat les tarifes. “Una situació una mica boja”, diu Pedro Arrébola.

Així doncs, els temps de lliurament de les piscines s’ha dilatat. Els fabricants tenen les comandes plenes d’aquí a un any, amb la qual cosa, “a Espanya si et vols banyar en una piscina nova el pròxim estiu, corre. En altres països ja no hi arribes”,assenyala el president de Fluidra, Eloi Planes.

L’ús de la piscina ha evoluciona­t i apunta a un ritme sòlid fins i tot després dels alts i baixos del coronoviru­s. “El sector mai més no tornarà estar com abans de la pandèmia”, repeteixen els empresaris, essencialm­ent gràcies al wellness i altres elements que n’alimenten la demanda.

Efectivame­nt, les piscines s’estan convertint en smart pool, amb gadgets tecnològic­s i més sostenibil­itat i reducció dels costos de mantenimen­t. Per exemple, segons l’estudi d’Asofap, els equips d’electròlis­i de sal encapçalen el rànquing de les preferènci­es dels consumidor­s. En segona posició els robots que netegen el fons de la piscina que faciliten el mantenimen­t gràcies a la connectivi­tat, seguits dels sistemes de climatitza­ció per bombes de calor, element que ajuda a allargar la temporada de bany i a rendibilit­zar la inversió. Completen la llista de desitjos els sistemes d’il·luminació led i les cobertes i cobrellits, cosa que demostra més consciènci­a mediambien­tal de l’usuari.

A Espanya el creixement del sector és una mica més moderat (d’un 10% anual), però continua sent notable, ja que aquest any es construira­n unes 30.000 piscines noves, lluny dels rècord històrics de 40.000 abans de la gran crisi financera del 2008, però és una dada molt superior al que s’aconseguia durant els anys anteriors a l’aparició del coronaviru­s, quan el sector es movia al voltant de les 15.000 unitats.

En detall, un 95% de les empreses a Espanya igualaran o milloraran la facturació en relació amb el 2020. Alhora, un 90% ha augmentat la cartera de clients i el nombre d’empleats; un 75% ha iniciat nous projectes i un 40% ha ampliat el mercat geogràfic el 2021. La nova construcci­ó representa ja un 40% de les principals línies de negoci del sector, mentre que la renovació arriba a un 26,3%, i el mantenimen­t de piscines, a un 33,7%.

Per als que tinguin mitjans econòmics, més que mai, és el moment... de tirar-se a la piscina.

“A Espanya, si et vols banyar en una piscina nova l’estiu que ve, corre”, diu el president de Fluidra, Eloi Planes

 ?? ONZÁ/S T/SZ/SN ?? Una piscina d’un centre esportiu a la Barcelonet­a
ONZÁ/S T/SZ/SN Una piscina d’un centre esportiu a la Barcelonet­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain