La Vanguardia (Català)

Un líder discret per a Twitter

-

La renúncia del fundador de Twitter, Jack Dorsey, a la direcció de l’empresa va agafar aquesta setmana per sorpresa el sector tecnològic. Però encara més ho va fer el nomenament del seu successor, Parag Agrawal, el director tecnològic de la xarxa social, fins ara desconegut per al gran públic. Amb prou feines tenia 24.000 seguidors abans de ser escollit com a líder de la xarxa social.

Qui és Agrawal? A les seves mans hi té el futur d’una de les plataforme­s més influents del planeta. Dorsey el definia aquesta setmana com un líder “curiós, tècnic, racional, creatiu, exigent i humil; una persona de tota la meva confiança”. I encara que de portes enfora Agrawal sigui un líder discret, de perfil baix, de portes endins és un directiu íntim del fundador, un veterà de Twitter que ha donat suport a Dorsey en els moments més compromeso­s.

Pare d’un fill de tres anys i parella d’una professora de medicina de la universita­t de Stanford, se saben poques coses de la seva vida. Va néixer fa 37 anys, fet que el converteix en el directiu més jove de les empreses que formen part del prestigiós índex borsari S&P500. I, igual com els líders de Microsoft i Google –Satya Nadella i Sundar Pichai– el nou conseller delegat de Twitter és originari de l’Índia. Va néixer a Bombai en el si d’una família de classe benestant. Segons The Times of India, el seu pare era investigad­or del Centre d’Investigac­ió Atòmica del Govern i la seva mare, professora università­ria. Des de petit va tenir interès per les matemàtiqu­es i, quan va arribar a l’edat d’estudiar, es va formar com a enginyer informàtic a l’Institut Indi de Tecnologia de Bombai, un centre de l’elit università­ria del país. Quan va acabar, va trobar feina a l’Índia però va voler continuar estudiant i, el 2005, va decidir traslladar-se als Estats Units. Va ser admès a la Universita­t de Stanford per cursar un doctorat en Ciències de la Informàtic­a que, segons The New York Times, mai no va arribar a acabar.Va prioritzar la seva carrera al món laboral. Va fitxar per grans grups com Microsoft, Yahoo i AT&T fins que el 2011 va entrar a Twitter.

Dins de la xarxa social –que llavors tenia menys de 1.000 empleats (ara en té més de 5.000)– Agrawal ha exercit diferents tasques al llarg d’aquest temps. Destaca especialme­nt el seu pas pel departamen­t de publicitat, on va aplicar algoritmes d’intel·ligència artificial per millorar la personalit­zació dels anuncis. Va ser el 2017 quan Dorsey el va nomenar màxim responsabl­e de tecnologie­s (CTO), un càrrec que sempre va liderar des de la discreció. Entre els seus darrers projectes va destacar Bluesky, una iniciativa independen­t que Agrawal va lidera amb l’objectiu de crear un sistema descentral­itzat on els usuaris poguessin modelar els algoritmes de la xarxa social al seu gust. Com Dorsey, Agrawal també té un interès especial a incorporar les criptomone­des com a mètode de pagament a la plataforma.

Però ara que és al capdavant de la companyia, les seves preocupaci­ons més grans segur que no estan en les aplicacion­s de la tecnologia blockchain sinó en la reputació de la xarxa social. Entre els reptes que té, hi ha el de combatre la desinforma­ció i les investigac­ions que acusen la companyia d’haver interferit en les eleccions presidenci­als dels EUA i d’haver utilitzat de manera fraudulent­a les dades dels usuaris en matèria de publicitat.

Pel que fa al negoci, Dorsey ha deixat una companyia amb més de 200 milions d’usuaris al dia, amb l’objectiu de superar els 300 d’aquí a dos anys. Tornar a ser rendibles i duplicar els ingressos, situats en 3.300 milions d’euros el 2020, també són uns dels principals objectius. Té tota l’experiènci­a al seu favor però, de moment, el mercat no veu de bon ull la seva presa de possessió. Aquesta setmana l’acció de Twitter s’ha desplomat un 19% i el Nasdaq, en canvi, només ha caigut un 3%. Està a les seves mans poder canviar-ne l’opinió.

Agrawal, nascut a Bombai, té 37 anys i és el directiu més jove de les empreses de l’S&P500

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain