La Vanguardia (Català)

La França rància i la descontent­a

Éric Zemmour reuneix al seu primer míting un públic variat, des d’‘armilles grogues’ fins a monàrquics

- Villepinte. Correspons­al EUSEBIO VAL

En Robin, de 20 anys i militant d’Acció Francesa, un grup monàrquic d’extrema dreta, repartia ahir fullets a l’entrada del míting d’Éric Zemmour al recinte firal de Villepinte, un suburbi del nord de París. Poc després, a la tribuna d’oradors, com a telonera, va intervenir Jacline Mouraud, la dona que, amb el seu vídeo penjat a les xarxes socials, el 2018, va tenir un paper decisiu en el naixement de la revolta dels armilles grogues.

Zemmour, el polemista transforma­t en candidat ultra a l’Elisi, va reunir un públic molt variat en el seu primer míting oficial. Segons els organitzad­ors, hi havia 15.000 persones. Eren l’expressió de la França més rància i reaccionàr­ia, i també de la ràbia de sectors de la França profunda, molt descontent­s, que se senten víctimes de la globalitza­ció i poc tinguts en compte pels governs des de fa decennis. És una aliança oportunist­a que cristal·litza al voltant de Zemmour, el missatge de revolució identitàri­a, rupturista, de què troba el terreny adobat.

Hi havia un mar de banderes franceses i també algunes monàrquiqu­es. Públic de totes les edats. Molts joves de la Generació Zemmour –que ja són més de 6.000 a tot el país– eren reconeixib­les per les seves samarretes.

–Per què ets monàrquic?–, li vam preguntar a en Robin.

–Perquè la monarquia té clars avantatges sobre el sistema democràtic.

–Quins?

–Un rei defensa més bé la unitat de la nació, perquè no depèn de cap partit, i també la sobirania nacional. La monarquia seria també federalist­a. –Zemmour és monàrquic? –No, però s’inspira en els nostres autors.

És cert que Zemmour beu de fonts ideològiqu­es i de pensadors polítics en part monàrquics, i ha llançat picades d’ullet de complicita­t cap aquests últims.

Moraud no va fer cap referència monàrquica sinó que es va centrar a atacar “una globalitza­ció que assassina el poble”. Abans que aquesta, Paul-Marie Couteaux, veterà dirigent ultradretà, va carregar contra l’ambaixada dels Estats Units per haver advertit als seus nacionals que es mantingues­sin allunyats de Villepinte pel perill de violència. Couteaux va malparlar dels nord-americans per “haver colonitzat el nostre país durant un segle amb la seva cultura de pacotilla”.

En aquest ambient de retòrica ultranacio­nalista va fer la seva entrada Zemmour a la gegantina nau firal. Va ser una rebuda pròpia d’una estrella de rock, amb la música a tot drap pels altaveus, jocs lluminosos i una allau de càmeres i fotògrafs sobre el protagonis­ta, que anava protegit per nombrosos guardaespa­tlles.

El candidat va parlar dels seus temes favorits, com la promesa d’una “immigració zero”, l’expulsió dels delinqüent­s estrangers i dels sense papers. També va confirmar que els delinqüent­s amb doble nacionalit­at no podran tenir passaport francès. Sobre l’escola, va dir que, amb ell, “deixarà de ser un laboratori polític de l’esquerra”.

Zemmour va passar molt de temps rebutjant les acusacions de racisme i misogínia que li fan. Va assegurar que la premsa vol que vol la seva “mort social” i els gihadistes, la “mort física”.

L’anunci més important del míting va ser el naixement d’un nou partit, Reconquest­a, que presentarà candidats a les eleccions legislativ­es que es faran immediatam­ent després de les presidenci­als de l’abril del 2022. Això vol dir que l’intent de presa de poder és integral.

Com ja és habitual, l’acte de Zemmour va donar feina a la policia. Hi havia un exèrcit d’antiavalot­s a fora. Diverses desenes de manifestan­ts d’esquerres van ser detinguts. Al míting s’hi van colar militants de SOS Racisme que van voler protestar pacíficame­nt contra el candidat, però van ser agredits pel servei de seguretat. El mateix Zemmour, en entrar, va patir l’agressió d’un home que se li va agafar al coll abans de ser detingut. Al candidat el van lleument en un canell.

La campanya promet ser molt calenta. La violència verbal pot derivar amb facilitat en violència física.c

El candidat ultra crea un nou partit, Reconquest­a, per col·locar els seus al Parlament

Malgrat les grans mesures de seguretat, un home va agredir el candidat agafant-lo pel coll

 ?? Agènci sc ROSA / AFP ?? Éric Zemmour va ser aclamat ahir a Villepinte, a prop de París, com una estrella de rock, però un home el va agredir
Agènci sc ROSA / AFP Éric Zemmour va ser aclamat ahir a Villepinte, a prop de París, com una estrella de rock, però un home el va agredir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain