La Vanguardia (Català)

Els líders del Donbass veuen “real” l’amenaça d’una guerra amb Ucraïna

-

El líder de l’autoprocla­mada república popular prorussa de Donetsk, Denís Puixilin, va considerar ahir “real” la perspectiv­a d’una guerra a gran escala amb Ucraïna al Donbass. “Pel que fa a la represa d’accions militars a gran escala, la perspectiv­a és real”, va dir a l’agència Interfax.

Puixilin va destacar que les declaracio­ns dels dirigents ucraïnesos i occidental­s, i les tropes i l’armament desplegats per Kíev a la vora de la línia de separació del Donbass confirmen que “Ucraïna està a punt”. “És difícil preveure com evoluciona­rà la situació. Preparem diferents variants. Estem tractant amb Ucraïna, un país que va perdre la identitat després del 2014. Com convingui als actors exteriors, així actuarà Ucraïna. Les nostres unitats militars estan en forma i disposades”, va assenyalar.

Puixilin va confiar que Donetsk no necessitar­à recórrer a l’ajuda militar russa, per bé que va afegir que “no es pot descartar res”. A més, va considerar “absurd” acusar Rússia de concentrar tropes a la frontera amb Ucraïna.

Ucraïna ha acusat Rússia de concentrar entre 90.000 i 100.000 soldats a fi d’atacar el seu territori durant l’hivern. Segons la intel·ligència dels Estats Units, que es basen en imatges de satèl·lit, Rússia planeja elevar la seva presència a la zona fins als 175.000 militars.

Moscou acusa Kíev d’haver situat 125.000 unitats al Donbass, és a dir, la meitat de les forces armades ucraïneses.

La tensió a Ucraïna s’abordarà dimarts a la cimera virtual que mantindran els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i els EUA, Joe Biden. La conversa virtual tindrà lloc després que Putin proposés a l’OTAN de signar un pacte de seguretat per evitar l’ingrés a l’Aliança d’Ucraïna i Geòrgia.c

Rússia ha concentrat uns 100.000 soldats a la frontera amb les províncies revoltades contra Kíev

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain