La Vanguardia (Català)

Els talibans neguen que executin policies i militars de l’antic govern afganès

-

Els talibans van rebutjar ahir els informes d’“execucions sumàries” d’exmembres de les forces de seguretat afganeses, que “preocupen profundame­nt” als Estats Units i els seus aliats occidental­s.

“Estem profundame­nt preoEls cupats pels informes d’execucions sumàries i desaparici­ons forçades d’exmembres de les forces de seguretat afganeses, segons el documentat per Human Rights Watch i d’altres”, van dir uns 20 països, així com la Unió Europea en un declaració emesa per Washington.

La setmana passada, Human Rights Watch va publicar un informe que documenta “assassinat­s o desaparici­ons de 47 exmembres de les Forces de Seguretat Nacional afganeses que es van rendir o van ser detinguts per les forces talibanes entre el 15 d’agost i el 31 d’octubre”. “Entre les víctimes hi ha personal militar, policies, agents d’intel·ligència i milicians”, afirma l’oenagé.

talibans van rebutjar aquestes acusacions i les van qualificar d’“injustes”. “Aquesta informació no es basa en cap evidència”, va declarar el portaveu del Ministeri de l’Interior talibà, Qari Sayed Khosti. “Hi ha hagut casos d’assassinat­s d’exmembres de les forces de seguretat” del govern enderrocat, “però per rivalitats o enemistats personals”, va afegir.

Per a Washington i els seus aliats, “els casos denunciats han de ser investigat­s de manera ràpida i transparen­t, els responsabl­es han de retre comptes i aquests passos s’han d’anunciar clarament per actuar com un dissuasiu immediat de més assassinat­s i desaparici­ons”.

El portaveu del Ministeri de l’Interior talibà va recordar que, després de la seva tornada al poder, els talibans havien decretat una amnistia general per a totes les forces de seguretat de l’antic règim. I que, en virtut d’això, molts “viuen tranquil·lament” al país, mentre que ells “van matar centenars de combatents (talibans) i civils” durant les dues últimes dècades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain