La Vanguardia (Català)

Epitafi per a un mite

- Valentín Popescu

Angela Merkel va governar durant 16 anys l’RFA i va enlluernar mig món amb l’aura de la “gran capitana”, la dona que va salvar el país de les crisis dels fugitius, de fonamental­istes, de pandèmies i de les insolvènci­es de diverses nacions de la Unió Europea. Tot això és cert... Però només fins a un cert punt. Perquè si s’observa desapassio­nadament l’“era Merkel”, el primer que salta a la vista és que, durant aquests 16 anys, Alemanya no ha navegat seguint un curs polític clar, sinó que ha flotat amb el corrent. Tota una ostentació de sentit pràctic, si es vol: s’han evitat situacions crítiques dins del país i a la comunitat internacio­nal. I el balanç comparatiu és positiu; l’RFA superava els seus veïns quan va arribar Ángela Merkel al poder i els continua superant, un cop ha marxat.

L’excancelle­ra ha aconseguit tot això sacrifican­t moltes coses: el seu partit (CDU), les seves conviccion­s d’altres temps, un projecte de futur per al país ... I molt important (encara que no resulti evident): l’opció de buscar sempre el camí més fàcil ha fet que Alemanya hagi hagut de renunicar, durant aquests 16 anys, a la possibilit­at d’assumir protagonis­me a l’escena política mundial, d’acord amb la seva fortalesa econòmica, demogràfic­a i militar.

La CDU, de la mateixa manera que els altres grans partits del món occidental, ha perdut adeptes per desfasada. La seva oferta política no encaixa amb la problemàti­ca i la sensibilit­at de la societat actual; va renunciar durant massa temps a líders que aportessin idees i, en canvi, es va posar en mans d’executius que enlluernav­en. Aquest mal general el va agreujar Angela Merkel quan va eliminar sistemàtic­ament les personalit­ats que destacaven a la CDU i intentaven o podien disputar-li la direcció. Rere el seu pas ha quedat un partit acèfal.

La contrapart­ida nacional d’aquesta manera de seguir el corrent va ser el ressorgir del radicalism­e de dretes. Les esquerres estan en auge i Merkel ha desplaçat clarament la CDU del centre a un centreesqu­erra-esquerra. Aquest abandoname­nt del bastió conservado­r clàssic ha permès que es refermi al Parlament un partit d’ultradreta (AfD). El gir “progre” imposat a la CDU va deixar orfes els votants més conservado­rs. El problema el patirà qui governi Alemanya els propers anys, però electoralm­ent és la CDU la que més ha perdut amb aquest gir a l’esquerra; abans de l’“era Merkel”, els brots ultradreta­ns eren efímers i els seus votants acabaven votant els candidats de la CDU. Ara poden votar AfD.

Els detractors d’Angela Merkel militen principalm­ent al bàndol conservado­r i, ara que se n’ha anat, li recorden tot el que va dir de paraula i va contradir de fet. Per exemple: “Alemanya no assumirà els deutes d’altres” (1999). I l’RFA és la gran pagadora dels programes del Banc Central Europeu de salvament dels endeutats de la UE. “La societat multicultu­ral no és un model viable de convivènci­a” (2000). I va advocar amb afany per immigracio­ns abundants. “El salari mínim és tòxic per a l’economia” (2005). I com aquestes, moltes d’altres. Si per als anti Merkel els enunciats de l’excancelle­ra han estat “verba volant” a la cinquena potència, per als seus admiradors van constituir mostres de flexibilit­at política i pragmatism­e. Esclar que davant del desenllaç dels recents comicis alemanys, el mite Merkel ja no enlluerna tant. Però és evident que els mites polítics estan estretamen­t vinculats al poder.

El gir a l’esquerra de la CDU ha permès l’aparició de la ultradreta

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain