La Vanguardia (Català)

Sánchez reivindica una Carta Magna sense opcions de reformes sense el PP

El PSOE ja acumula gairebé 40 propostes de revisió de la norma fonamental

- JUAN CARLOS MERINO

“A Espanya li convindria renovar i enfortir el consens constituci­onal, però la dreta no està per la feina”, reconeix el ministre Miquel Iceta a La Vanguardia.

Avui es commemora el 43è aniversari de la Constituci­ó del 1978 i ahir el mateix Pedro Sánchez va subratllar que “no és una festivitat més”. En qualitat de líder del PSOE, i també heretades dels seus predecesso­rs en el càrrec José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba, el president del Govern espanyol acumula gairebé 40 propostes puntuals de reforma de la Carta Magna, que sempre xoquen amb el mur infranquej­able del PP, el suport del qual continua sent imprescinc­onstitucio­nal dible per emprendre-les. A l’Executiu assumeixen que l’aritmètica parlamentà­ria, sense el necessari concurs del principal partit de l’oposició, bloqueja totes les reformes plasmades als programes del PSOE, i per això opten per posar el focus en la “reivindica­ció” de la vigència del text constituci­onal, més que no pas en l’ampli catàleg d’actualitza­cions que tenen en cartera.

Així ho va fer ahir Sánchez en la clausura del congrés regional del PSOE de Múrcia: “La Constituci­ó espanyola és l’educació pública dels nostres fills, és la pensió digna de la nostra gent gran, és la salut de tots”, va destacar. “La Constituci­ó és democràcia, és l’Estat de benestar, i per això és el full de ruta del Govern progressis­ta d’Espanya”, va afirmar.

Malgrat que Zapatero i Mariano Rajoy van pactar de la nit al dia, l’agost del 2011, una reforma exprés de l’article 135 de la Constituci­ó per blindar l’estabilita­t pressupost­ària i limitar la despesa pública en un intent de contenir la gravíssima crisi financera que amenaçava amb la fallida del país, des d’aleshores cap altra proposta no va poder tornar a reunir el PSOE i el PP. L’últim exemple de la impossibil­itat d’emprendre qualsevol modificaci­ó de la Carta Magna, si més no puntual, encara està sobre la taula.

Així, el Consell de Ministres va aprovar l’11 de maig el projecte de reforma de l’article 49 de la noma fonamental amb la pretensió de protegir els drets de les persones amb discapacit­at. Però quan la vicepresid­enta Carmen Calvo va anunciar aquest projecte ja es va trobar amb el rebuig d’un PP que sospita d’intencions ulteriors del Govern central, sobretot d’Unides Podem i d’alguns dels seus aliats parlamenta­ris, com ara ERC o EH Bildu.

Divendres la portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, encara advertia que “no comprenem la posició del PP en un tema en què hi ha una coincidènc­ia absoluta” per modificar el terme disminuït pel de discapacit­at. “El Govern considera que caldria abordar amb rigor una reforma puntual i en una cosa tan sensible”, va defensar. “No té explicació el que fa el PP bloquejant aquesta reforma”, admeten a la Moncloa.

La ponència política que va aprovar el congrés federal del PSOE al mes d’octubre va tornar a reivindica­r l’“esperit de concòrdia i reconcilia­ció” de la Constituci­ó del 1978. “I perquè la defensem, és la nostra convicció que cal emprendre, amb esperit constructi­u, determinad­es reformes que l’actualitzi­n al segle XXI”, adverteix el document, que es reafirma en la detallada proposta socialista de reforma constituci­onal aprovada ja l’octubre de l’any 2015, amb els objectius de reforçar l’Estat de benestar, desenvolup­ar l’Estat de les autonomies “en un sentit federal”, ampliar drets i llibertats i incorporar Europa al text constituci­onal.

Per bé que el PSOE reconeix que l’“actualitza­ció urgent” que sota el seu punt de vista demana la norma fonamental amb aquestes reformes, “només serà possible des del consens”. I tothom a la Moncloa i al Govern central adverteix que aquest consens continua sense ser possible amb un PP que ni tan sols permet, almenys fins ara, la renovació d’un Consell General del Poder Judicial que ja acumula tres anys amb el mandat caducat.

El catàleg de reformes constituci­onals que té aprovat el PSOE enumera fins a 39 propostes. Entre les que afecten el model territoria­l, amb un federalism­e que “defensa la unitat de l’Estat respectant la diversitat”, consten la incorporac­ió a la Constituci­ó de les comunitats autònomes “pel seu nom”, millorar el règim de cooficiali­tat de les llengües d’Espanya “amb l’objectiu d’establir el seu reconeixem­ent com a llengües de l’Estat i la garantia de la llibertat d’ús, sense discrimina­ció, de qualsevol de les llengües oficials als territoris de les respective­s comunitats”, o la reforma del Senat per convertir-lo en una autèntica cambra territoria­l. També hi ha la inclusió del principi de “lleialtat federal” entre l’Estat i les comunitats, l’impuls dels instrument­s de col·laboració i cooperació entre administra­cions i la clarificac­ió de les seves competènci­es. Així mateix, el reconeixem­ent de “les singularit­ats de les diferents nacionalit­ats i regions i les seves conseqüènc­ies concretes”, o l’atribució a l’Estat de “la garantia de la igualtat de tots els espanyols” en serveis bàsics essencials, en drets i en llibertats, però també en deures.●

“La dreta no està per la feina de renovar i enfortir el consens constituci­onal”, admet el ministre Iceta

 ?? DANI DUCH ?? La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, intervenin­t durant una de les commemorac­ions de la promulgaci­ó de la Constituci­ó
DANI DUCH La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, intervenin­t durant una de les commemorac­ions de la promulgaci­ó de la Constituci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain