La Vanguardia (Català)

La pugna entre PNB i Bildu afavoreix un acord de pressupost­os inèdit

La coalició abertzale ha donat suport als comptes de Chivite, Sánchez i Urkullu

- ANDER GOYOAGA

El gir estratègic d’EH Bildu i la seva aposta possibilis­ta s’ha traduït l’últim mes en tres acords pressupost­aris de pes. Després del seu suport als comptes del Govern de María Chivite a Navarra i a les de l’Executiu de Pedro Sánchez, la coalició abertzale ha tancat un pacte amb el Govern d’Iñigo Urkullu pel qual s’abstindrà en la votació del proper dia 23. Aquesta entesa no s’ha d’interpreta­r com un apaivagame­nt de la tensió entre els jeltzales i la primera força de l’oposició, sinó com un capítol més de la pugna que lliuren: les dues forces han entès que guanyaven amb aquest moviment.

El Govern d’Urkullu, sustentat per PNB i PSE, compta amb una còmoda majoria de 41 escons sobre 75. No necessitav­a l’abstenció dels 21 parlamenta­ris d’EH Bildu; tot i això, ara pot presumir de cintura política i d’uns comptes, els de la recuperaci­ó després del pitjor de la pandèmia, sustentats per un consens sense precedents: només 13 vots en contra.

El partit d’Andoni Ortuzar, a més, envia un missatge velat al seu soci en les principals institucio­ns basques, el PSE. La política basca gira en aquest moment entorn d’una eventualit­at a mitjà termini: la possibilit­at que EH Bildu, PSE i Podem puguin coordinar una estratègia que canviï l’actual correlació de forces. El PNB deixa clar que també ells són capaços d’arribar a acords amb EH Bildu. Ortuzar el va arribar a verbalitza­r en una entrevista, després de veure que el PSE es deixava estimar. És el segon avís.

En el cas d’EH Bildu, tampoc no tenia cap necessitat d’abstenir-se i reforçar els pressupost­os d’Urkullu. De fet, no ho hauria fet si el conseller d’Economia i Hisenda, Pedro Azpiazu, no hagués tingut l’habilitat de canviar el signe de les negociacio­ns, després d’acceptar part de les propostes de la coalició. A partir d’allà, Bildu va optar per acceptar l’oferiment i aprofitarh­o per apuntalar el seu perfil més pragmàtic i social. És la primera vegada que porta aquesta aposta al Parlament basc des que va néixer fa 10 anys.

El pas comporta riscos per a la coalició abertzale. És evident que no agrada a bona part de la seva militància. Les crítiques han arribat fins i tot des del sindicat ELA. Però EH Bildu se sent fort per arriscar i, sobretot, creu que guanya des del possibilis­me i aquell perfil social. La clau és saber vendre les bondats de l’acord. I en això està des de dimecres a la tarda, tractant d’aparèixer com una força capaç d’incidir positivame­nt en les qüestions que més afecten la ciutadania. “No són els pressupost­os d’EH Bildu, però hem aconseguit, gràcies a la nostra abstenció, uns comptes millors en assumptes que connecten amb la gent”, va indicar Otegi.

L’acord es tradueix en un pacte global de 256 milions d’euros, amb especial incidència en àmbits com la política d’habitatge, la lluita contra l’emergència climàtica, l’apartat d’R+D+i, la salut o les polítiques socials. Mentrestan­t, la partida d’escacs continua. El PNB no va quedar satisfet amb com es va gestar la negociació dels pressupost­os del Govern central. No li va agradar el protagonis­me que va adquirir EH Bildu. Aquest divendres va moure una altra peça i va tancar un nou pacte per accelerar l’arribada del tren d’alta velocitat a Euskadi.●

El PNB envia un missatge al PSE, que s’ha deixat estimar per Bildu, i presumeix de cintura política

 ?? onDAo nIUAUnC H EFE ?? La portaveu d’EH Bildu, Maddalen Iriarte, al Parlament basc en presència del lehendakar­i
onDAo nIUAUnC H EFE La portaveu d’EH Bildu, Maddalen Iriarte, al Parlament basc en presència del lehendakar­i

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain