La Vanguardia (Català)

Frenar el descrèdit de la democràcia

-

Avui fa quaranta-tres anys que vam ratificar en referèndum la Constituci­ó espanyola. El resultat d’aquella consulta va ser inapel·lable: el 91,81% dels vots van ser afirmatius, i només el 8,19% van ser negatius. És cert que la conjuntura exigia un canvi, perquè el país emergia de la dictadura franquista, perquè convenia superar disputes civils, perquè els anhels democràtic­s eren àmpliament compartits i perquè la situació econòmica prometia. Però també ho és que la Carta Magna ha regulat des d’aleshores el període més pròsper i pacífic de la història d’Espanya i l’ha situat en termes de qualitat democràtic­a entre les democràcie­s plenes del planeta, Europa inclosa, on està per sobre de la de països del nostre entorn immediat amb més tradició de règim de llibertats.

En aquests quatre decennis llargs, els retocs de la Constituci­ó espanyola han estat mínims i forçats per imperatius conjuntura­ls. En el mateix període de temps, països principals de la Unió Europea han introduït canvis, en ocasions substancia­ls, en l’ordenament constituci­onal. I no perquè aquest se sustentés en bases febles o inestables, sinó perquè l’acceleraci­ó de les transforma­cions socials, que ha adquirit en la nostra època velocitats de vertigen, ho ha exigit així.

No sembla que els canvis que s’han assolit en països veïns s’hagin de produir a Espanya immediatam­ent. La crispació de la situació política, el desacord continu entre els dos principals partits, la política obstruccio­nista de l’oposició i les tensions territoria­ls sorgides a l’Estat de les autonomies fan molt difícil que es pugui arribar als consensos mínims imprescind­ibles per abordar canvis en l’articulat constituci­onal. Aquest bloqueig, tan present també en altres àmbits de la política espanyola, té conseqüènc­ies.

La més òbvia és la progressiv­a inadequaci­ó del vestit constituci­onal a les necessitat­s de la societat espanyola, que, per la seva part, no ha deixat de rejovenir-se i evoluciona­r en aquests darrers quatre decennis. Una altra conseqüènc­ia menys òbvia, però potser encara més preocupant, és la pèrdua d’afecte pel règim democràtic. No es pot ocultar que l’auge dels populismes, les dificultat­s amb què es troben les joves generacion­s per llaurar-se un futur i factors com ara la pandèmia de la covid han tingut també una quota de responsabi­litat en aquest descrèdit preocupant de la democràcia. Però més enllà de les causes profundes o no d’aquesta deriva, el que ens ha d’inquietar és el fenomen en si mateix. El suport al règim democràtic, enfrontat al dictatoria­l, ha caigut set punts –fins a tretze entre els joves– en el curs dels darrers dos anys.

Reformar la Constituci­ó seria probableme­nt una mesura adequada per frenar aquesta caiguda. D’àmbits que reclamen una reforma, sens dubte, no en falten. Tenen a veure amb la regeneraci­ó democràtic­a, el blindatge de drets socials, la successió monàrquica o amb l’ordenació territoria­l del país i l’encaix de totes les parts. Però mentre que el PSOE proposa aquests i altres canvis, el PP refusa tocar la Constituci­ó, assenyalan­t que s’obriria la porta gairebé al desmembram­ent d’Espanya.

Sense negar la utilitat ni la conveniènc­ia d’alguns d’aquests canvis, és obligat dir que el problema va més enllà. Cal una ferma reacció didàctica per recordar als qui semblen haver-ho oblidat que no hi ha un sistema de govern millor que la democràcia. I també per recordar, aquesta vegada als nostres polítics, que s’han de comportar amb més responsabi­litat que fins avui. La seva conducta hauria de ser absolutame­nt exemplar i amb massa freqüència no ho és.c

La Constituci­ó s’ha d’adequar als canvis de la nostra societat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain