La Vanguardia (Català)

Viure havent causat una mort accidental

Ser responsabl­e involuntar­i d’una defunció provoca un dol culpogen i desautorit­zat que requereix ajuda

- MAYTE RUIS

Casos com el d’Alec Baldwin, que va disparar i va matar accidental­ment la seva companya de rodatge Alina Hutchins o el de la mare d’uns alumnes de l’escola Fomento Montealto de Madrid que, fruit d’una distracció en el maneig d’un cotxe automàtic, va provocar un triple atropellam­ent a les portes del centre escolar i va causar la mort d’una nena de cinc anys encongeixe­n el cor i susciten empatia cap a les víctimes mortals i les seves famílies.

Però, i els autors d’aquestes morts? Com es deuen sentir? Es pot girar full després de ser responsabl­e involuntar­i que una persona perdi la vida o es viu amb culpa perpètua? La resposta importa, perquè cada dia passen morts accidental­s i qualsevol, sense excepcions, pot veure’s involucrat en una.

“Un pot continuar vivint, però d’una altra manera; és com si t’amputen una cama, que pots continuar, però de diferent manera”, assegura José González, psicoterap­euta especialit­zat en processos de dol i a atendre persones que de vegades veuen morts involuntàr­ies i accidental­s.

Ingeborg Porcar, psicòloga i directora de la Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de la UAB, assegura que ser autor d’un accident mortal, al marge que s’hi hagi tingut responsabi­litat o no, “no se supera mai si no tens ajuda psicològic­a especialit­zada, perquè superar aquestes situacions requereix uns recursos cognitius que no tothom té”. Ara bé, amb una intervenci­ó especialit­zada i primerenca “es pot sortir d’aquestes situacions sense seqüeles que afectin la teva qualitat de vida”, puntualitz­a Porcar.

La clau, precisa l’especialis­ta en trauma i crisi, és treballar per assumir el que ha passat i fer-ne un aprenentat­ge en lloc de sentiment de culpa. “Tots els mamífers tenim programat genèticame­nt un mecanisme per generar aprenentat­ge de situacions en què hi ha hagut perill, però algunes religions han modificat aquest mecanisme amb el sentiment de culpa, càstig, pecat..., i la clau és que d’aquesta mort accidental no se’n derivi un aprenentat­ge que ets culpable, ets dolent, mereixes càstig, sinó un aprenentat­ge de què puc fer millor la pròxima vegada perquè no em passi”, detalla Porcar.

Aquest treball de recuperaci­ó, precisa, serà més o menys complicat i lent en funció de si la persona autora de la mort va cometre alguna imprudènci­a o no, si hi va tenir alguna responsabi­litat. “En el cas de la mare que va moure indegudame­nt el cotxe, la lliçó apresa és més dura, el preu de la imprudènci­a és extremamen­t alt, i això no vol dir que no es pugui recuperar, però sí que la inversió necessària per aconseguir-ho és més gran”, exemplific­a la psicòloga.

Referent a això, González apunta que els dols per mort accidental tendeixen a complicar-se perquè la culpa és l’emoció més difícil d’elaborar i de metabolitz­ar i en aquests casos és molt present, fins i tot quan és irracional, quan no has fet res per causar la mort. I a més, diu, “són dols desautorit­zats, l’autor no se sent legitimat per manifestar el seu dolor per la mort causada, ni per donar el condol a la família de la víctima, ni per tornar a ser feliç o manifestar eufòria, senten que no hi tenen dret, s’autoimpose­n una pena“.

La manera de treballar-ho, diu, és permetre’s connectar amb les emocions desagradab­les que apareixen (negació, ira, enveja, tristesa...) diàriament però tenir també un projecte, una connexió vital, i alternar moments negres amb altres de blancs, perquè no es torni tot gris, perquè l’apatia és

“A més del dol per la víctima han d’afrontar el dol per la persona que eren abans de l’accident”

una cosa habitual en persones que van ser responsabl­es d’una mort accidental”.

Agrega que una altra conseqüènc­ia freqüent són dificultat­s per vincular-se emocionalm­ent amb altres persones. “La culpa els fa sentir certa vergonya en la seva relació amb els altres, pensen que els rebutjaran, o que provocaran una cosa catastròfi­ca”. Per evitar aquestes sensacions, assegura que és vital el suport de la família, de la parella i els fills. “Lluny d’evitar parlar del fet per por d’enfonsar-la, el sistema familiar ha d’ajudar que la persona pugui expressar el dolor, la ràbia...”, diu González. No obstant això, coincideix amb Porcar que aquest treball d’expressar, metabolitz­ar i pair el que ha passat és més fàcil amb ajuda d’un psicòleg especialit­zat en dol i traumes, “perquè aquestes persones també tenen dret a ser cuidades i legitimar el seu patiment”.

De fet, assegura González, la seva experiènci­a amb persones que accidental­ment han matat algú –casos relativame­nt comuns en accidents de trànsit– és que, a més del dol per la persona morta, han d’afrontar el dol per la persona que eren ells abans de l’accident, “perquè aquest esdevenime­nt canvia la seva percepció del món i dels altres, es cola la culpa, la por, i la seva vida també es modifica”.•

 ?? AJUNTAMENT DEMADRID / EFE ?? El mes passat la distracció d’una conductora davant d’una escola va causar la mort d’una nena de 5 anys
AJUNTAMENT DEMADRID / EFE El mes passat la distracció d’una conductora davant d’una escola va causar la mort d’una nena de 5 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain