La Vanguardia (Català)

Llargues cues als centres de vacunació sense cita, que exhaureixe­n les dosis

L’extensió del certificat covid reactiva la demanda després de mesos d’estancamen­t

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

L’extensió de l’obligatori­etat del certificat digital covid a la restauraci­ó i els gimnasos des de divendres ha reactivat a Catalunya la demanda de vacunació, que s’havia estancat des de l’estiu. Els dos centres que administre­n immunògens sense cita a Barcelona, la Fira de Barcelona i La Maquinista, van registrar ahir llargues cues, fins al punt que van exhaurir les existèncie­s. El Departamen­t de Salut insisteix en la conveniènc­ia de sol·licitar la cita per agilitar el procedimen­t.

Centenars de ciutadans van aguantar el fred i el vent durant hores. A les nou del matí, hora d’obertura del punt de vacunació instal·lat al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, la cua ja arribava fins a la plaça d’Espanya. En tres hores les 1.500 dosis disponible­s van quedar exhaurides. Els que van esperar de manera infructuos­a durant més de tres hores van ser informats pels agents cívics que fins dimarts al matí no tindran una nova oportunita­t de vacunació espontània a la Fira si continuen sense disposar de cita.

A la tarda, a partir de les tres, només van poder rebre la vacuna els ciutadans que ho havien concertat prèviament.

Dissabte les cues s’havien fet al punt de vacunació de La Maquinista, on la disponibil­itat de dosis també va ser insuficien­t per atendre tots els demandants.

Els punts de vacunació sense cita són reservats a l’administra­ció de primeres i segones dosis. Bona part dels seus usuaris atribueixe­n a la pressió social la decisió de vacunar-se uns mesos després d’haver rebut la crida de les autoritats sanitàries. Segons Salut, més de 6 milions de catalans han rebut la primera dosi i les xifres de vacunació del mes de novembre dupliquen les que es van registrar els tres mesos precedents.

L’exigència del certificat covid en el lleure nocturn a l’octubre va provocar un lleu i puntual increment de la demanda de vacunació. L’obligatori­etat es va ampliar després a les celebracio­ns amb ball als hotels i els restaurant­s, però no ha estat fins ara, quan el document sanitari s’aplica a la restauraci­ó i els gimnasos, que la vacunació ha sortit de la letargia. Per a Salut, és un moment clau amb vista a la prevenció de contagis i hospitalit­zacions derivats de les reunions de les pròximes festes de Nadal, al bell mig de la sisena onada de la pandèmia.

Paral·lelament, persisteix la febre de descàrregu­es del certificat digital covid. Del 29 de novembre al 4 de desembre s’han generat 2,3 milions de documents, dels quals 458.858 es van descarrega­r només dissabte.

El conseller de Salut va valorar ahir positivame­nt el procés d’implantaci­ó del passaport sanitari a la restauraci­ó, tot i que va avisar que aquesta mesura no farà desaparèix­er el virus. Segons Josep Maria Argimon, la Generalita­t no té intenció d’endurir les mesures contra la propagació del coronaviru­s, per bé

Salut insisteix en la recomanaci­ó de concertar cita per ordenar i agilitar els processos

que va condiciona­r aquesta voluntat a l’impacte que pugui tenir el previst increment de contagis en el sistema sanitari. “Aquesta sisena onada vam començar amb mínims històrics, però ara estem en valors de 15.000 casos setmanals (el doble que fa dues setmanes) i per tant d’aquí 12 dies en tindrem 30.000”.

A l’última verificaci­ó del Departamen­t de Salut, a Catalunya el risc de rebrot, l’índex que mesura el potencial de creixement de l’epidèmia, registra un altre ascens, fins a 397 punts, supera el màxim de la quarta onada (384, 12 d’abril) però encara ben lluny del pic de la cinquena (1.409, 16 de juliol).•

 ?? ?? Cua de ciutadans ahir al centre de vacunació de la Fira de Barcelona
Cua de ciutadans ahir al centre de vacunació de la Fira de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain