La Vanguardia (Català)

L’èxode desdibuixa l’oferta d’un altre diumenge de portes obertes

Els barcelonin­s que no se n’han anat de pont omplen el centre de la ciutat

- MAYKA NAVARRO

La família Repetto Ruvioli no va trobar ni una sola habitació d’hotel, ni cap apartament lliure per poder escapar-se a esquiar aquest cap de setmana. El cartell de “complet” dona una idea de la gran quantitat de gent que ja divendres va fugir literalmen­t de Barcelona i de l’àrea metropolit­ana, per gaudir del súperpont, gairebé un viaducte, amb els dies festius de la Constituci­ó i de la Purísima pel mig. Malgrat el gran èxode, els que es van quedar es van fer notar i, potser empesos pel fort vent, van acabar atapeint els eixos comercials del centre de la ciutat, que van tornar a viure un bon diumenge de visites i de vendes.

Cal dir que no tot estava obert. Precisamen­t per aquest viaducte festiu, molts comerciant­s ja es van imaginar que aquest diumenge no podria superar l’anterior, el del Black Friday, que va convertir gairebé en fil musical el so de les caixes enregistra­dores.

“La campanya de Nadal va començar diumenge 28 de novembre i fins al 24 de desembre ja no abaixarem la persiana”, detallava ahir Luis Sans, propietari de Santa Eulàlia i president de l’entitat comercial Associació del Passeig de Gràcia. Ahir Sans va decidir no obrir el seu mític establimen­t de moda, dels pocs engalanats visiblemen­t per Nadal. “Hem arrencat molt bé. Però a Barcelona li queda molta feina com a destinació de compres nadalenque­s. Ens guanyen per golejada París, Londres i les grans ciutats del centre d’Europa, que viuen amb moltíssima intensitat l’esperit de la compra nadalenca”, apunta.

I cada vegada més Madrid, que no deixa ni un sol carrer sense guarnir i anima tots els comerços a vestir-se de cap a peus amb motius nadalencs per injectar aquest esperit que empeny a omplir els carrers i buidar els moneders.

Per no ser destinació de compres nadalenque­s, la veritat és que el centre de la ciutat ahir sonava en italià. “Duen tenir festa allà perquè porto tota la tarda practicant l’idioma”, assegurava el dependent d’Anthropolo­gie del Passeig de Gràcia, una de les famoses botigues de Nova York que va provar sort a Barcelona i que té una de les millors col·leccions de decoracion­s per penjar a l’arbre de Nadal i estris per als esmorzars en família dels caps de setmana de plantofes i manta.

Res com endinsar-se als 20 metres d’ample de la plataforma única del Portal de l’Àngel per prendre la temperatur­a d’un bon diumenge de compres i de vendes a la ciutat. Com que el carrer fa baixada, des de la part de dalt, al costat de la plaça de Catalunya, hi ha un visió gairebé panoràmica de la resta del carrer. Ahir a la tarda, la imatge era d’una mar de caps enfundats en gorres de llana i bufandes.

I enmig del tumult un espai

“A Barcelona li queda molta feina per arribar a ser una destinació de compres nadalenque­s”, adverteix Luis Sans

A la ciutat li falten més llums, música i gresca que inundin els carrers de l’esperit de Nadal

en blanc sobre la vorera, en què hi havia un grup de noies que aprofitave­n la gentada per gravar el videoclip amb què es volen presentar a un concurs musical.

Costava molt de veure que estem ja gairebé als aperitius de Nadal. Fins que no es fa fosc no hi ha llums i sense arribar a l’espectacle de volts que es gasten a Vigo, al centre de la ciutat es troba a faltar una mica més d’espurnes, lluentons i purpurina. Sort d’alguns aparadors. A Tezenis, que fa cantonada, els aparadors recorden, en lletres grans, l’oferta de la setmana (una idea de regal): el conjunt de calces i sostenidor­s del vermell obligatori de Cap d’any per només 19,99 euros, en una àmplia gamma de talles.

No molt lluny, a Zara, els esclats dels conjunts de lluentons per als sopars d’aquestes dates compensen la falta d’imaginació de l’enllumenat general.

L’empresari Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, l’entitat que agrupa 22 eixos comercials turístics de la ciutat, recordava ahir com l’any passat, aquest mateix diumenge, la gent es va llançar literalmen­t als carrers. Gairebé no es podia caminar. Va coincidir amb un confinamen­t municipal i la reobertura dels comerços després de setmanes de tancaments i de restriccio­ns. “Va ser una autèntica bogeria. Però, en qualsevol cas, el dia festiu d’avui no ha anat malament. La gran majoria del comerç del centre ha obert. Independen­tment del fet que molta gent pogués marxar de pont. Ja no es tracta només de

El comerç als barris va optar per no obrir, i eixos com Gran de Gràcia o el Poblenou eren buits

vendre, també de la imatge que volem transmetre”.

A la Rambla algunes floristeri­es van obrir, molt poques, i van vendre sobretot la planta de Nadal. Però els que ho tenien ple a vessar, control d’accés a la porta i cua, eren els de La pollería de Barcelona, un curiós local que elabora gofres amb formes curioses: el pollofre oel chochofre, que els entusiaste­s de la massa de blat, farina, ou i llet, banyades en xocolata calenta, llepen sense pudor i amb molta traïdoria al mig del carrer.

Als barris allunyats del centre, la reobertura va ser bastant desigual. Al Poblenou, per exemple, la Rambla o el carrer Marià Aguiló, ahir estaven pràcticame­nt deserts. Fins i tot un dels dos castanyers del barri no va aixecar la persiana de la parada itinerant d’hivern.

Al restaurant La Roda ja anunciaven que arrencava la temporada de calçots i a la botiga Frikimanía (més gran per dins que per fora), com augura el seu cartell, no hi faltaven els fidels de les rareses del manga.

En un altre eix comercial, a Gran de Gràcia, ni el pas vetat als cotxes no va animar tots els comerciant­s a apujar persianes. Sort dels llums del Botafumeir­o, que si no, seria difícil endevinar que gairebé, gairebé, ja és Nadal.•

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El Portal de l’Àngel es va atapeir a última hora del vespre de passejants i compradors dels primers regals de Nadal
ÀLEX GARCIA El Portal de l’Àngel es va atapeir a última hora del vespre de passejants i compradors dels primers regals de Nadal
 ?? ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Cua a la parada del bus turístic de la plaça Catalunya poc abans que es fes fosc
ÀLEX GARCIA Cua a la parada del bus turístic de la plaça Catalunya poc abans que es fes fosc
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Comprant en comerços oberts ahir a Gran de Sant Andreu
ÀLEX GARCIA Comprant en comerços oberts ahir a Gran de Sant Andreu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain