La Vanguardia (Català)

La família vol que el suïcidi a F4E sigui investigat

Els parents de l’enginyer que es va treure la vida i un sindicat volen “arribar fins al final” i no descarten els tribunals

- SANTIAGO TARÍN GEMMA SAURA

Quan tenia 3 anys ja deia que volia ser “enginyer de Ferrari”. Amb el temps es va graduar i el va contractar l’agència europea Fusion for Energy (F4E), amb seu a Barcelona. Al maig, el jove enginyer italià es va llevar la vida després de denunciar que havia patit assetjamen­t laboral. La seva família ha explicat a La Vanguardia que “totes les seves súpliques d’ajuda a F4E el van portar al convencime­nt que no era possible una solució”. El president del sindicat de funcionari­s europeus Rénoveau et Démocratie, Cristiano Sebastiani, va declarar que emprendran totes les vies legals als tribunals a fi d’aclarir els fets.

Tal com va avançar La Vanguardia divendres, un jove enginyer italià de 38 anys es va llevar la vida l’1 de maig tirant-se des d’un pont a Barcelona. Treballava en una agència europea amb seu a Barcelona, Fusion for Energy , i abans del seu darrer acte va enviar una carta a la seva família en què denunciava que era objecte d’assetjamen­t laboral.

La seva família va explicar a La Vanguardia que saben que “tenia problemes seriosos a la feina, havia estat de baixa per malaltia vinculada a les seves condicions laborals i que el tracte a què estava sotmès l’havia deixat profundame­nt afectat. La impossibil­itat d’imaginar una solució viable i la convicció que la seva carrera i la seva reputació van quedar definitiva­ment destrossad­es pel tracte que havia rebut a F4E són les raons que expressame­nt va indicar a la seva última carta, que ens va enviar el dia del seu suïcidi”.

L’agència ha dut a terme una investigac­ió que va concloure que no podia relacionar-se el desenllaç amb l’àmbit laboral. Això ha indignat la família, que ho considera “un últim insult” i que expressa que “encara no entenem què pensa fer F4E per continuar amb aquestes verificaci­ons i si pretén donar una resposta a la sol·licitud d’obertura d’una indagació independen­t real”, formulada pels sindicats.

En aquest sentit, el president de Rénoveau et Démocratie, Cristiano Sebastiani, va declarar a La Vanguardia que els seus advocats ja han demanat una decisió formal sobre les indagacion­s per part de F4E. El tràmit és necessari per poder anar al Tribunal General de la UE, amb seu a Luxemburg, a fi que s’obri una investigac­ió judicial sobre la possible existència d’assetjamen­t laboral a l’agència, com tampoc no es descarta anar als tribunals espanyols. Sebastiani va emfatitzar que arribaran fins al final i que “realment farem tot el que s’hagi de fer”. El sindicat seria partidari que l’OLAF, l’oficina europea que, entre altres qüestions, indaga les faltes greus al si de les institucio­ns i en què hi ha policies dels diferents països comunitari­s, es fes càrrec del cas.

F4E és l’agència europea que forma part del projecte per aconseguir energia a partir de la fusió nuclear, i dissenya i fabrica peces per al reactor ITER, ubicat a Cadache, França. El jove enginyer es va graduar a la Facultat d’Enginyeria Mecànica de Pàdua, que, a causa del seu talent, el va becar per a un màster en gestió i tecnologia de fabricació avançada a la Universita­t de Surrey, al Regne Unit. Després va treballar cinc anys al United Kingdom Atomic Energy a Abdington i el 2020 va cursar un altre màster en el prestigiós Institut de Tecnologia de Massachuse­tts (MIT), i va elaborar un projecte final sobre la intel·ligència artificial per a la integració de polítiques climàtique­s i energètiqu­es. Va ser contractat per l’agència el 2012. El 2019 va ser nomenat project manager a F4E i enginyer en cap d’una de les unitats.

Un dels seus germans va explicar a La Vanguardia que parlava “amb orgull de l’ITER, com una gran oportunita­t que canviaria el destí de la humanitat. Sempre es va sentir un actor clau en aquest gran canvi”. Així mateix, va explicar que saben que hi ha hagut altres casos d’assetjamen­t al si de l’agència.

El seu germà recorda que, quan eren nens, un Nadal li van regalar un ninot elèctric d’un patinador i que immediatam­ent el que després seria enginyer ja havia obert el mecanisme per veure com podia fer-lo patinar millor.

Així era el noi que als 3 anys ja deia que de gran volia ser enginyer de Ferrari.•

“Totes les súpliques d’ajuda a F4E el van portar a pensar que no hi havia una solució”, explica la família del mort

 ?? ADRIAN QUIROGA / SHOOTING ?? En aquest edifici de Diagonal Mar hi ha les oficines de Fusion for Energy
ADRIAN QUIROGA / SHOOTING En aquest edifici de Diagonal Mar hi ha les oficines de Fusion for Energy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain