La Vanguardia (Català)

Una tragèdia sense perdó

- Enric Sierra

La tràgica mort de la família vulnerable que vivia en un local ocupat a Barcelona ha deixat el mateix rastre de decepció que els casos anteriors. Retrets, crítiques polítiques i constataci­ó que la tragèdia era evitable, segons tots els experts en matèria d’atenció social. No he sentit autocrític­a per part dels responsabl­es públics per no haver tret d’aquella ratera dos nens i els seus pares. Aquesta família mereix que els demanin perdó. Encara que sigui una disculpa pòstuma. Perquè la seva desgràcia ha estat causada per una inoperànci­a oficial en cadena que hauria d’avergonyir més d’un ocupant dels despatxos oficials.

Els serveis socials coneixien perfectame­nt la situació precària d’en Shaky, la Violeta i els petits Arsalan i Zhara. Sabien el periple que patien per la falta de papers que empeny aquestes víctimes a una espiral de marginació i els llança als braços de màfies que trafiquen amb la misèria. Aquestes màfies es beneficien d’un món submergit i tolerat perquè la solució és aparentmen­t poc rendible a causa del fet que no s’analitza l’altíssim cost que suposa atendre aquest col·lectiu vulnerable cada vegada més nombrós.

La tragèdia de la plaça Tetuan de Barcelona amaga moltes problemàti­ques que no caben en aquest article. Per això, em cenyiré a les màfies de l’ocupació, que mouen molts diners de milers de persones desesperad­es per falta d’habitatge. Les policies, les entitats socials i les administra­cions saben de l’existència d’aquestes bandes i també coneixen com funcionen fins a convertir-se en una indústria creixent.

L’operativa d’aquests reis de l’extorsió és simple. Se serveixen dels anomenats rastrejado­rs que es dediquen a buscar pisos o locals susceptibl­es de ser ocupats. Tenen una gran cartera d’adreces i tipologies d’habitatges. Paral·lelament, altres “empleats” freqüenten el submón de la marginació captant famílies o persones que necessiten empara. És la tradiciona­l combinació de l’oferta i la demanda. Quan tenen clients, els demanen diners a canvi de les claus o l’accés a un habitatge assaltat i, en qüestió de minuts, col·loquen famílies senceres, si és possible amb menors, perquè sigui més difícil el desnonamen­t. Se saben la llei fil per randa i fins i tot s’aprofiten de la força d’oenagés antidesnon­ament per allargar l’estada dels seus clients.

Però no només cobren dels necessitat­s, sinó dels propietari­s o de les comunitats de veïns on hi ha els habitatges ocupats. Si l’“inquilí” arriba a pagar per l’ocupació entre 400 i 2.000 euros, segons el pis o la casa, els més interessat­s que es desallotgi abonen un rescat molt més gran, d’entre 4.000 fins a 10.000 o 12.000 euros. D’aquesta manera, els propietari­s eviten un periple judicial llarguíssi­m i la conflictiv­itat comunitàri­a. Així que duen a terme una col·lecta i paguen el segrest. Llavors, les màfies treuen els seus clients i els porten a un altre lloc ocupat per tornar a començar el procés. ¿Estranya ara que Catalunya lideri el rànquing de l’ocupació d’Espanya?

Així funcionen les màfies de l’ocupació de pisos: rastrejado­rs, captadors i dues línies d’ingressos

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain