La Vanguardia (Català)

Mariscal i les infermeres en Mercedes

L’artista inaugura una exposició i reclama més escola i sanitat públiques

-

Javier Mariscal (València, 1950) observa el seu interlocut­or amb la mirada lànguida, com de gos vagabund i savi que ha vist massa. Els cabells embolicats i el fum del cigarret que l’envolta reforcen la impressió. Tot i això, el seu discurs revela un Mariscal vitalista, sardònic, humanista, i nudista d’egolatria. Un desafiamen­t per als creadors d’etiquetes. L’artista valencià acaba d’inaugurar una exposició amb 17 pintures inèdites a la sala Art Enllà de Barcelona. Totes, creades durant el primer estiu pandèmic a l’Empordà, on ara viu amb la seva dona. “No crec que aquesta comarca tingui res d’especial. Hi ha ocellets, s’hi veu la lluna, a la nit venen murris i es barallen, hi ha silenci .... Té un bon microclima, tot és a prop, hi ha un equilibri molt bonic entre el pagès que ha evoluciona­t en la tècnica i una xarxa de petits pobles medievals que continuen vius”.

Mariscal i Fernando Trueba treballen en una nova pel·lícula d’animació –seva és la nominada a l’Oscar Chico & Rita–, en què el paper ja no té cabuda. Tot el dibuix és digital. El creador de Cobi, dissenyado­r de La Gamba del Moll de la Fusta i dibuixant del logo d’Onda Cero tant fa servir el pinzell com l’iPad. “Últimament estic venent obres digitals en format NTC. Molts col·leccionist­es volen la peça original”, explica amb la facilitat d’un youtuber.

No s’ha sentit mai al cim. Al contrari, explica que el seu talent és la pedra esquerra d’una bàscula romana: “Vaig néixer dislèctic en una família nombrosa en què tots eren molt lectors i hi ha músics i escriptors. Jo era una mica l’inútil; em costava de parlar i encara avui busco paraules als racons. A causa d’aquella sensació d’inferiorit­at em vaig agafar al dibuix”. El 2015 va confessar que s’havia arruïnat. Avui explica que va remuntar gràcies a bons clients i col·leccionist­es com l’Arxiu Lafuente de Santander.

A Mariscal l’irriten alguns drames de la nostra societat acomodada: “Hauríem d’estar més satisfets. La gent va al Palau de la Música i al Razzmataz, paguen la seva entrada i aplaudeixe­n; el taxista no t’estafa i canvia d’emissora si l’hi demanes; hi ha escombriai­res cada matí; aigua de l’aixeta que pots beure i no et mors... Què més vols?”. Dur amb la dreta espanyola i cosignant amb intel·lectuals d’esquerres d’un manifest contra el referèndum del procés, es fa incòmode per a molts. “M’agradaria que hi hagués més diners per a escoles i hospitals i veure les infermeres i les mestres de primària en Mercedes. M’encantaria que a les escoles no només hi hagi professors, sinó psicòlegs i científics. Sobretot, escola pública. I d’una puta vegada, el corredor mediterran­i”.c

Dur amb la dreta espanyola i amb l’esdevenir del procés, es fa incòmode per a molts

 ?? ??
 ?? A. G. ??
A. G.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain