La Vanguardia (Català)

Contra l’evidència, rebel·lia

- Sergi Pàmies

Les conferènci­es de premsa dels entrenador­s després d’una derrota traspuen una càrrega dramàtica i cruel. És una crueltat estructura­l, heretada d’un sistema de comunicaci­ó que, en nom de l’atenció als aficionats, estableix que hagin de parlar abans i després dels partits, encara que això vulgui dir parlar fins a sis vegades en vuit dies. És el protocol de la maquinària voraç de l’espectacle, que, que jo sàpiga, només s’aplica a l’esport d’elit i a la política, que també viu en un deliri declaratiu permanent.

La reiteració converteix el to de l’entrenador a la sala de premsa en peça clau de la salut mental del club. En els últims anys el Barça ha ofert un catàleg divers d’estils comunicati­us. Luis Enrique es blindava amb un menyspreu preventiu contra els periodiste­s. Valverde practicava el relativism­e d’una sensatesa que el futbol no sempre assimila. Setién es refugiava en la ficció col·loquial i en el costumisme paternalis­ta i Koeman apostava per una franquesa agresta, sense refinar.

Dissabte Xavi va haver d’adaptar el seu discurs a una realitat adversa a la qual ni el resultat ni la (no) progressió del joc ajudaven. La relació que s’estableix a la sala de premsa és desigual perquè gairebé sempre estan més afectats els entrenador­s i els jugadors que els periodiste­s, que intenten transmetre les inquietuds i preguntes que farien els aficionats. Però, a diferència de l’aficionat, que pot optar per concedir a l’equip un marge de paciència, el periodista no pot anar pel món amb una indulgènci­a sistemàtic­a ni abstenir-se de preguntar.

Del que va dir Xavi, me’n van quedar dues idees. Primera: que la manera com el Betis va marcar els ha deixat “enfadats, tristos i fotuts”. Segona: un diagnòstic més precís que les subordinad­es que intenten justificar-lo: “Hem de millorar”.

És una idea simple. Hi ha equips que només han d’amoïnar-se per desplegar el seu millor nivell a partir d’una certa estabilita­t. El Barça, en canvi, parteix d’una vulnerabil­itat esportiva i econòmica que l’obliga a forçar els elements intangible­s (i paranormal­s) de l’actitud i l’espiritual­itat, i, sobretot, a millorar molt i constantme­nt. Xavi, que coneix perfectame­nt la casa, la ciutat i el país, va ser ràpid a l’hora d’anticipar-se al titular de “S’ha acabat la flor”. Però, al marge dels rituals i la maldiença que imposa la lògica mediàtica, la dificultat rau a mantenir un sentit crític que sàpiga evitar la temptació del sensaciona­lisme o l’adhesió de trinxera. El problema és que, en la situació actual –i més encara després de perdre contra el Betis–, la realitat entesa amb un sentit ecumènic de l’objectivit­at no és suficient.

Per sort, el futbol és tan absurd i ha demostrat tantes vegades que pot assimilar els girs de guió més impensable­s que fins i tot sabent que dimecres contra el Bayern el Barça té tots els números de la rifa per perdre, enlloc no està escrit que els culers hàgim de renunciar a pensar que potser es pot guanyar i aconseguir una mica més de temps. Contra tota lògica i fins a la propera decepció.

El Barça està obligat a millorar en tots els àmbits, i això demana temps

 ?? ÀLEX GAR IA ?? Xavi Hernández dissabte conversant amb Jordi Alba i Araújo
ÀLEX GAR IA Xavi Hernández dissabte conversant amb Jordi Alba i Araújo
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain