La Vanguardia (Català)

Carlsen torna a guanyar davant un Nepómniasx­i paralitzat

El duel pel títol es decanta amb claredat

- XAVIER G. LUQUE Barcelona

Magnus Carlsen va assestar un nou cop, potser definitiu, al matx pel títol mundial d’escacs que es disputa a Dubai. El campió noruec, amb les blanques, va dominar un desconcert­at Ian Nepómniasx­i, que va cometre errors greus que Carlsen, evidentmen­t, no va deixar passar.

La segona victòria de Carlsen es va gestar en quatre hores i després de 46 moviments, però molt abans, al moviment 20, es va començar a veure que les blanques ho tenien tot a punt per acorralar el rival.

Davant de la sortida amb 1.e4 de Magnus Carlsen, el rus Nepómniasx­i va replicar amb la defensa russa. Poc després, el gran mestre neerlandès Erwin l’Ami ho analitzava: “A simple vista, l’obertura del Magnus pot semblar anodina, però en el fons crec que ha agafat el Ian a contrapeu en una situació difícil de defensar”.

La superiorit­at al tauler per a les blanques va arribar al moviment 21 de les negres, quan el peó va avançar fins a b5. Anish Giri, un dels millors escaquiste­s neerlandes­os, gran mestre des dels 14 anys, assenyalav­a: “Partida acabada, un peó menys per a les negres i una mala posició al tauler.

Simplement, el Nepo ha perdut. És increïble que pugui cometre un error com aquest”.

A la part final, després d’un intercanvi de torres i alfils, Carlsen va arribar amb avantatge de tres peons davant d’unes negres paralitzad­es. Després del moviment 46 del noruec, Nepómniasx­i es va donar per vençut. Entre els analistes presents, es va comentar que el Nepo havia jugat una de les pitjors partides d’un Mundial d’escacs. És possible que acusi el cop psicològic de la derrota de la sisena batalla, després de gairebé 8 hores d’escacs d’alt nivell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain