La Vanguardia (Català)

A punt d’explotar

Fórmula 1 Hamilton supera Verstappen a l’Aràbia Saudita en un duel d’alt voltatge, empaten al campionat i es jugaran el títol a l’última cursa d’Abu Dhabi

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Crema el Mundial d’F-1. El campió del 2021 es decidirà a un sol assalt en l’última cursa d’Abu Dhabi, diumenge vinent, amb els dos rivals empatats a 369,5 punts, després de la victòria de Lewis Hamilton a l’Aràbia Saudita. El 8è triomf de l’anglès va arribar en un duel d’alt voltatge, acalorat i amb polèmica servida per un agressiu Max Verstappen que va mostrar la seva cara més antiesport­iva en una carrera intensa, esbojarrad­a, amb dues banderes vermelles, tres sortides i molta controvèrs­ia.

Una polèmica que va esclatar pel comportame­nt impropi, quan no brut, de Verstappen sobre Hamilton en la jugada que va acabar per decantar la balança en el diabòlic traçat urbà de Jiddah. Corria la volta 36, el neerlandès liderava després d’aconseguir el primer lloc beneficiat per una bandera vermella. Hamilton li va llançar un atac demolidor, el de Red Bull va utilitzar l’escapatòri­a per mantenir la posició i es va desencaden­ar la guerra. Direcció de cursa va ordenar a Verstappen tornar al lloc però després de demorar la maniobra ho va fer amb una lletja acció: va frenar en plena recta, Hamilton se’l va menjar i se li va trencar l’aleró davanter. L’anglès explotava: “M’ha trencat l’aleró, és una conducció perillosa”.

Finalment es va deixar passar Verstappen en la volta 42, a 8 per a la meta. Direcció de cursa va emetre el càstig al neerlandès: 5 segons afegits per “treure avantatge de conduir fora de la pista”. Per la maniobra perillosa de frenar de cop li sancionari­a amb 10 segons al final de la cursa, després de prendre declaració als pilots. Però la classifica­ció no varià. “Vaig alentir, el volia deixar passar, però ell no em volia avançar i ens vam tocar. No entenc què va succeir allà”, s’espolsava les culpes Verstappen, que rebia el suport de Helmut Marko. “No acceptem el resultat; podem provar que no hi va haver break test”. Per Hamilton no n’hi havia cap dubte. “No he entès per què ha trepitjat el fre amb força. Semblava que estava fent una prova de frenada (break test). Estava intentant deixar-me passar abans de la zona de DRS per després utilitzar-lo ell i no soc estúpid”, deia l’anglès, que després de cedir-li la posició el seu rival es va encaminar cap a la seva 8a victòria del curs i es va apuntar la millor volta de cursa: sumava 8 punts més que Verstappen i empataven en el liderat. En les últimes tres curses l’anglès ha retallat al seu oponent els 19 punts que li treia a Mèxic, per acabar jugantse el títol en l’últim assalt.

La cursa de Jiddah va estar farcida de controvèrs­ia, no només la de la insidiosa cessió de la posició de Verstappen. Tret d’en la primera sortida, en què ningú no va arriscar i Hamilton va mantenir el primer lloc des de la pole, es van succeir episodis estranys en els 50 girs. El primer, una bandera vermella decretada pel director de cursa a la volta 13, després d’un safety-car per accident de Mick Schumacher, que ascendia a Verstappen de tercer a primer amb parada i canvi de gomes de franc. A continuaci­ó, a la segona sortida, Hamilton va accelerar millor que Verstappen i li va guanyar la posició, però quan va arribar a la corba el neerlandès, sense espai, va tallar per l’escapatòri­a per recuperar el comandamen­t. Hamilton va baixar al tercer lloc, superat per Ocon. Però a la consegüent tercera sortida –per una altra bandera vermella– direcció de cursa va ressituar el neerlandès al tercer lloc i Hamilton en el segon. I a la tercera sortida, Verstappen, amb gomes més toves, es va colar entre l’anglès i el francès en la millor actuació que ha tingut a Jiddah. Va començar a cavalcar cap a la victòria... fins que Hamilton el va caçar en aquesta volta 36 en què es va lligar tot, en Max va perdre els papers i va canviar la història.

Direcció de cursa castiga amb 15 segons afegits Verstappen, 5 per conduir fora de la pista i 10 per la frenada

?? ?? El Mercedes de Lewis Hamilton i el Red Bull pugnen al circuit de Jiddah, en una de les curses més calentes de l’any