La Vanguardia (Català)

Els contractes temporals no depenen de l’estacional­itat

Per CC.OO. hi ha 210.000 assalariat­s d’aquesta mena tot l’any

- JAUME MASDEU Madrid

En tota negociació, qui imposa el seu relat té mitja batalla guanyada. En la de la reforma laboral, que ara afronta el moment decisiu amb el calendari que es tirant a sobre, els sindicats qüestionen una tesi estesa, la que justifica la contractac­ió laboral per qüestions estacional­s i de temporada.

Un estudi de CCOO nega aquesta hipòtesi amb dades que mostren que l'alta temporalit­at del mercat de treball espanyol té causes estructura­ls, ja que hi ha uns nivells de contractes laborals d'aquestes caracterís­tiques molt elevats en totes les èpoques de l'any, i fins i tot en sectors com el turisme. Als hotels i resral. taurants de les Balears, les Canàries i la costa oriental espanyola, la taxa de temporalit­at mai, en cap moment de l'any, cau per sota d'un 25%, fet que suposa un mínim de 210.000 assalariat­s temporals en qualsevol trimestre de l'any. El cas és més accentuat als restaurant­s, on el percentatg­e mínim és d'un 37%, un total de 147.000 treballado­rs, i una mica menys als hotels, on se situa en un 25%, equivalent a 63.000 treballado­rs amb contracte temporal.

Són xifres que el gabinet econòmic de CCOO ha calculat a partir de les dades de l'EPA del 2019 i que ha publicat just ara quan les mesures per frenar la temporalit­at s'han convertit en un dels elements més divisius en la negociació de la reforma laboÉs una gran anomalia del mercat laboral espanyol, tot i que no hi ha consens sobre com afrontar-ho.

A Espanya, l'ocupació temporal afecta 4,4 milions d'assalariat­s, que es reparteixe­n a l'any més de 20 milions de contractes, cosa que suposa una durada molt curta dels contractes i una rotació extremadam­ent alta. La temporalit­at a Espanya arriba a un 26,3% del total, que contrasta amb una mitjana europea d'un 15%.

Per CCOO, aquests nivells endèmics d'alta temporalit­at es deuen en part al frau, i cal combatre'l amb més penalitzac­ions, tot i que això només no resoldrà el problema, ja que, segons el sindicat, la causa principal és l'amplitud de les causes legals que justifique­n la contractac­ió temporal. La causalitat dels contractes temporals és un tema central de la taula de diàleg sobre la reforma laboral que demà torna a reunir-se. La primera proposta de l'Executiu de fixar un límit genèric d'un 15% per a qualsevol empresa va decaure aviat vist el rebuig de sindicats i patronal. Una segona proposició va plantejar l'opció de contractes temporals ocasionals de fins a tres mesos de durada, però evitant que s'encadeness­in i fixant-ne límits en el nombre segons el volum de la companyia.

A aquest moviment hi va respondre la patronal dimarts amb una proposta pròpia a sobre de la taula, amb posicions considerad­es bastant extremes. Tot i això, encara que el seu plantejame­nt es va qualificar d'inacceptab­le pels sindicats, tant ells com el Govern van celebrar la iniciativa de la CEOE, que van interpreta­r com la seva intenció d'entrar a fons en la negociació. El plantejame­nt de la CEOE suposa mantenir la causalitat tradiciona­l, amb un sol contracte que respon a multitud de causes, de les quals sis per raons de producció i quatre de substituci­ó.

Si la contractac­ió és un tema difícil, demà se'n tractarà un altre de també complicat, la prevalença del conveni sectorial sobre el d'empresa, una cosa a què es resisteix la patronal, que viu millor amb la legislació actual.

A la costa i a les Illes la taxa de temporalit­at a l’hostaleria no cau mai per sota d’un 25% al llarg de l’exercici

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain