La Vanguardia (Català)

El sector del perfum i la cosmètica recupera les vendes prepandèmi­a

-

El sector del perfum i la cosmètica ha recuperat pràcticame­nt la totalitat de les vendes perdudes el 2020, quan la caiguda del consum a causa del confinamen­t i la fortíssima reducció del nombre de turistes que arribaven a Espanya van deixar els ingressos del sector a 7.753 milions, un 10% menys que l'any anterior. “Després d'un primer semestre molt positiu, esperem la campanya de Nadal amb il·lusió i les expectativ­es amb què treballem són molt altes”, assegura Val Díez, directora general de Stanpa, l'associació que defensa els interessos del sector.

Les úniques xifres oficials del 2021 ja reflectien un creixement dels ingressos d'un 6,4% al finals del primer semestre, tot i que a inicis d'any encara s'esllanguia el trànsit aeri i el consum intern estava encara fortament colpejat després del retrocés de l'economia i de l'ocupació registrats l'any anterior. A partir de l'estiu, l'acceleraci­ó s'ha començat a notar.

“Per a la perfumeria i la cosmètica és fonamental que la gent pugui sortir, que vagi a treballar o de festa, que recuperem la vida que teníem abans de la covid”, afegeix Díez. Ja està passant i no sembla que la sisena onada protagonit­zada per la variant òmicron pugui impedir un bon tancament del 2021, millor del que s'esperava fa uns mesos.

La previsió de Stanpa, carregada de prudència, és que l'any serà clarament positiu comparat amb el 2020, amb la convicció que es tancarà l'exercici almenys creixent un 7% respecte l'any anterior, cosa que suposaria una recuperaci­ó molt accelerada del mercat. Però, previsible­ment, el resultat final serà superior i l'esperança és acabar molt a prop –o, si pot ser, per sobre– dels 8.500 milions de facturació del 2019, l'any previ a la covid.

A tot això, cal afegir-hi el dinamisme dels mercats internacio­nals. Les exportacio­ns de perfumeria i cosmètica durant els primers nou mesos del 2021 van augmentar un 24% respecte al mateix període del 2020 i tot apunta que es registrara­n xifres de creixement superiors respecte al 2019, quan el mercat es trobava en una situació de normalitat.

En aquest cas, les previsions de Stanpa són més contundent­s i a aquestes alçades de l'any ja no hi ha dubte que se superaran els 4.500 milions d'euros.

Les xifres parlen de la competitiv­itat del sector, segons la directora general de Stanpa, que reclama un reconeixem­ent a la tasca de les empreses, cosa que no sempre s'esdevé. “Els productes cosmètics espanyols estan a més de 150 països i tenen una enorme reputació en l'àmbit mundial gràcies a la seva excel·lent relació qualitat-preu i la seva avançada tecnologia” insisteix Díez. Espanya s'ha convertit en el segon exportador mundial de perfums, i se situa entre els deu primers països en l'àmbit de la cosmètica”.

“Això només és possible si es fan les coses molt bé, amb inversions importants al sector de la innovació, amb l'ambició per jugar un paper important al món i amb la dedicació que veiem cada dia al sector”, conclou Val Díez.c

El consum creix i la despesa dels turistes contribuei­x a acostar-nos als 8.500 milions del 2019

 ?? ?? El turisme és clau per a la indústria del perfum a Espanya
El turisme és clau per a la indústria del perfum a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain