La Vanguardia (Català)

“Algunes multinacio­nals es defensen atacant l’investigad­or”

- Víctor-M. Amela - Ima Sanchís - Lluís Amiguet EECON IAIGUET*

Tinc 67 anys i estic contenta d’envellir com ho faig. Vaig néixer a Terol i vaig estudiar Medicina al Sant Pau, però fa 40 anys que la Universita­t de París em va acollir. Qui vulgui menjar un producte malgrat saber que és ultraproce­ssat que el gaudeixi amb plaer, però no amb ignorància. Soc flamant honoris causa de la URV

Com se li va ocórrer la qualificac­ió saludable per als aliments? Va ser el meu equip de la Universita­t de París, que investiga la nutrició i la seva relació amb la salut pública i aconsella els governs. Què els aconsellen?

Fem macroestud­is sobre influència de la nutrició en grans patologies: càncer, malalties cardiovasc­ulars, diabetis...

Per on van començar?

Sap per què avui es recomana el consum diari d'almenys cinc fruites i verdures?

Ho van descobrir vostès?

Després de monitorar 13.000 francesos durant 8 anys. A un grup li vam donar els minerals, vitamines i antioxidan­ts d'aquests cinc vegetals i a l'altre, un placebo. Els que els van prendre van tenir un 31% menys de càncers i en els homes la mortalitat va disminuir un 37%.

Què investigue­n ara?

Des del 2009 controlem digitalmen­t l'alimentaci­ó de 170.000 persones.

És tota una gran ciutat.

Volem determinar amb ells els components nutriciona­ls que intervenen en el càncer, malalties cardiovasc­ulars, diabetis, obesitat, deterioram­ent cognitiu...

Pot anticipar-nos algun resultat?

Que els aliments ultraproce­ssats són nocius per a la salut i els orgànics, en canvi, poden tenir un efecte positiu.

Defineixi aliment ultraproce­ssat.

En l'escala NOVA, que consta de 4 nivells, el quart és el d'ultraproce­ssats, que són productes amb substàncie­s nocives que els consumidor­s ignoren: additius, conservant­s, colorants, potenciado­rs de sabor...

Algun exemple d’ultraproce­ssat?

Si va al súper i consulta etiquetes, encara que de vegades tinguin la lletra molt petitona, veurà una taula de composició nutriciona­l obligatòri­a i una llista d'ingredient­s. Molts d'aquests ingredient­s que desconeixe­m o no identifiqu­em solen ser ultraproce­ssats.

I si no llegeixo bé o soc molt ignorant? Hem desenvolup­at el logo nutriciona­l Nutriscore, que amb 5 colors, del verd al vermell, i amb la superposic­ió de 5 lletres de l'A a l'E, informen de forma senzilla el consumidor de la qualitat nutriciona­l del producte.

Així millora la salut pública? Simplifica­nt la informació nutriciona­l també incentivem els industrial­s a augmentar la qualitat dels seus productes.

No seria millor que es pogués identifica­r un producte al primer cop d’ull?

Per això estem intentant que l'etiqueta del Nutriscore, a més del color i la lletra, incorpori un marc negre per als productes que incorporin ultraproce­ssats.

Així dissuadiri­en del seu consum? Volem que el consum sigui transparen­t i això és el que proven d'evitar els lobbistes dels interessos d'algunes grans multinacio­nals alimentàri­es intentant evitar o almenys endarrerir la implantaci­ó del Nutriscore.

Se’n surten?

No, gràcies a les associacio­ns de consumidor­s que han pressionat l'administra­ció perquè aquest logotip fos oficialitz­at a França, Espanya, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Luxemburg i Suïssa.

Han doblegat vostès els lobbies?

Però encara gasten milions per influir en la presa de decisions a la UE.

I no ho troba legítim?

Em molesta que aquestes multinacio­nals es defensin atacant l'investigad­or i denigrant la nostra feina. Perquè jo soc metge i em baso en dades científiqu­es.

Com diu que els ataquen?

Hi ha fake news a les xarxes socials contra els científics. Hi ha una energia enorme dels lobbies per no malmetre la imatge de marca dels productes que comerciali­tzen.

I el consumidor no decideix per si sol? Això és el que creiem: que si un vol consumir un producte ultraproce­ssat malgrat saber que ho és, perquè li agrada, ha de menjar-lo amb plaer, però no amb ignorància.

Un bon pernil ibèric té sal, però molt més plaer esperant en les seves vetes.

Però vostè ha de conèixer la seva qualitat amb el Nutriscore, que li servirà per decidir si vol menjar el més sa: de 3 a 4 racions de fruita al dia, de 2 a 4 de verdura o hortalisse­s, més de 2 racions de peix a la setmana, reduir sal, sucres i greixos saturats.

I qui els vigila a vostè i al Nutriscore? Nosaltres no toquem diners de la indústria, ni del sector privat. Les nostres investigac­ions són a partir de projectes públics competitiu­s i no tenim conflicte d'interessos. No podem organitzar congressos ni desenvolup­ar projectes que tinguin finançamen­t de la indústria agroalimen­tària.

Ho diu com si no fos l’habitual.

Conec investigad­ors que no declaren els conflictes d'interessos. No pots estar en el comitè científic d'una multinacio­nal, o en alguna fundació, i investigar alhora. Quan toques diners el teu laboratori ha tocat diners.

 ?? URV ??
URV
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain