La Vanguardia (Català)

L’onada de calor no és ‘fake’

- Jordi Juan Director

Avui farà molta calor. Més del que seria normal. El portaveu de l’Agència Espanyola de Meteorolog­ia assegura avui a La Vanguardia que aquesta onada de calor que s’està vivint aquest cap de setmana era una cosa inèdita en el passat, però ara està sent natural i que en la pròxima dècada s’arribarà als 50º de temperatur­a a Espanya. Res nou sota el sol (tòpic que va molt bé en aquest cas) i confirma el que tots ja sabem, que el canvi climàtic està provocant aquest descontrol­at augment de les temperatur­es. La situació s’agreuja perquè justament per evitar aquesta sufocant calor, la reacció popular és generar més contaminac­ió consumint més aire refrigerat i gastant més aigua. És el peix que es mossega la cua. A més calor, encara més despesa energètica i més contaminac­ió. Fins fa unes dècades, sabíem viure sense aires condiciona­ts. Qui més qui menys, hi havia qui es comprava un ventilador. Avui, en canvi, l’ús d’aparells de tota mena per contrarest­ar les altes temperatur­es és corrent en les nostres vides.

Un món més calorós significa canvis en els nivells del mar, més terrenys inundables i desaparici­ó de platges. El que passa a Venècia no és cap casualitat i cada dia està més exposada a ser negada pel mar. Com està sent habitual, hi ha més sequeres i inundacion­s que també porten al seu torn problemes a les collites. Les zones desèrtique­s van creixent i els cultius han d’adaptar-se a aquest augment de les temperatur­es.

Tots ho sabem i avui la consciènci­a ecològica és més gran que mai. Un recent estudi de la Fundació BBVA destacava que els espanyols anteposen la urgència de reduir els efectes del canvi climàtic al creixement econòmic. Tot i això, costa molt de fer els deures. A tots. La culpa no és només de les administra­cions i de les grans empreses. També existeix la possibilit­at de la petita aportació de cadascun dels ciutadans. Escric aquest article la tarda de dissabte amb molta calor però l’aire condiciona­t apagat. Segurament no ho hauria fet així fa uns anys. Però avui hem d’adaptar-nos al que ve. Ni l’onada de calor que ens envaeix ni l’escalfamen­t global són fake news. És una amenaça ben greu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain