La Vanguardia (Català)

‘Do svidània’, Occident

McDonald’s tanca 32 anys després i Rússia tanca la finestra a Europa que va obrir Pere el Gran

- GONZALO ARAGONÉS Mascou. Correspons­al

Tres mesos després, els que es deleixen a Moscou i la seva província pel menjar ràpid més popular ja poden tornar a McDonald’s i gaudir del seu BigMac o del seu snack preferit. Però el restaurant ja no es dirà McDonald’s, i la seva hamburgues­a més coneguda, encara que continuï dient “menja’m”, portarà un altre nom.

La multinacio­nal dels Estats Units va tancar al març els seus 850 restaurant­s a Rússia per la campanya militar del Kremlin a Ucraïna. El mes passat va trobar una solució: després de més de tres dècades al país, va vendre el negoci a l’empresari siberià Aleksandr Góvor. Avui diumenge arriba la reobertura.

El canvi de propietari, de logotip i de noms és un indicador del que passa a Rússia. Que la BigMac desaparegu­i és un senyal que Rússia es desocciden­talitza. Potser el més destacat per al gran públic

Va ser Aleksandr Puixkin al segle XIX qui en el poema El genet

de bronze va escriure que, dos segles abans, Pere el Gran havia obert una finestra a Europa. La frase es repeteix cada vegada que es recorda l’emperador, del naixement del qual aquesta setmana s’ha celebrat el 350 aniversari. Pere I va ventilar Rússia amb els aires que arribaven del continent. Però no va deixar la finestra travada i, com en altres èpoques de la història, s’està tornant a tancar.

En els 15 antics McDonald’s de Moscou i el seu extraradi que avui obren ja no hi ha els típics arcs daurats. Góvor es va comprometr­e a canviar els noms dels seus plats i el logotip. El minimalist­a disseny de la nova ensenya representa dues patates fregides i una hamburgues­a sobre fons verd.

L’adeu a la multinacio­nal americana és tot un símbol, potser del final d’una època, igual que ho va ser el 1990, quan va obrir el seu primer restaurant a la plaça Puixkin de Moscou. Amb l’URSS agonitzant, arribava el capitalism­e i el consum de masses.

Avui McDonald’s només és un exemple. Però n’hi ha molts més. Des de finals de febrer, prop de mil empreses internacio­nals han anunciat la retirada del mercat rus, el cessament d’inversions i subministr­aments, o el traspàs dels seus negocis. Hi ha fabricants d’equips informàtic­s i comunicaci­ons, companyies de tecnologia, fabricants d’automòbils, bancs, fabricants de productes, serveis o empreses financeres. Entre els últims que han dit “Do svidània” aquesta setmana hi ha el proveïdor dels Estats Units de hardware i software informàtic­s IBM o el grup català Roca.

Occident està cada vegada més lluny. Ja no hi ha avions comercials directes, no es poden organitzar vacances amb Booking o Airbnb. Boeing o Airbus van interrompr­e el servei tècnic i subministr­aments de recanvis a les aerolínies russes. Visa i Mastercard van deixar d’operar, els bancs més importants estan desconnect­ats del sistema de pagaments Swift. Els mobles Ikea ja no estan de moda. Els serveis de Netflix, Animal Planet o Discovery no funcionen a les pantalles russes. Als bars i restaurant­s ben aviat s’acabaran les reserves d’alcohol estranger... La llista és infinita i no cabria en aquesta crònica. De fet, s’hi podrien afegir més empreses mentre la crisi continua en marxa, malgrat les pèrdues que això els suposa, 59.000 milions de dòlars en total segons

The Wall Street Journal.

Però el nou nacionalis­me rus intenta minimitzar l’impacte. Fins i tot en temps de l’URSS hi havia límits. Serguei Shelin ho il·lustrava en una columna al diari electrònic Rosbalt. A finals de la dècada del 1940, a la cúpula política volien prohibir la teoria de la relativita­t i la mecànica quàntica per demostrar que no depenien d’Occident. Però els físics que treballave­n en la bomba atòmica van convèncer les autoritats que això no havia de passar “perquè amb acudits no es poden construir superarmes”.

Ara també s’han sentit veus per nacionalit­zar les empreses que tanquin a Rússia. De moment s’ha quedat en la possibilit­at d’aplicar una administra­ció externa en casos necessaris. L’oligarca Vladímir Potanin, propietari del productor mundial més gran de pal·ladi i níquel, Nornickel, va arribar a advertir que les mesures extremes podrien retornar el país al 1917.

De fet, es prefereix que, en la mesura possible, si Occident se’n va, es trobin substituts perquè la població no ho noti gaire. Tenim el cas de la sortida de la francesa Renault, a l’antiga fàbrica de la qual el govern de Moscou vol ressuscita­r els antics cotxes soviètics Moskvich. L’empresa de begudes Ochákovo va llançar al maig nous refrescos gasosos per ocupar el lloc que deixen CocaCola, Fanta o Sprite. O fins i tot els mateixos McDonald’s. L’hamburgues­a i les dues patates fregides del nou logotip estan disposades de tal manera que semblin una M. Així doncs, si en el futur viatgeu a Rússia i us ve de gust menjar-vos una BigMac, pregunteu per McDonald’s, que, encara que es digui d’una altra manera, tothom sabrà dir-vos on heu d’anar.c

Unes mil empreses internacio­nals se n’han anat de Rússia, han frenat inversions o han venut el negoci

 ?? MAXIM SHIPENKOV / EFE ?? Personal de l’antic McDonald’s es prepara per reobrir, amb una altra marca i nom, a Podolsk, als afores de Moscou
MAXIM SHIPENKOV / EFE Personal de l’antic McDonald’s es prepara per reobrir, amb una altra marca i nom, a Podolsk, als afores de Moscou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain