La Vanguardia (Català)

Sánchez acusa Feijóo de fer el joc als qui pressionen Espanya

La Moncloa esgrimeix la “capacitat de reacció” del president en aquesta crisi

- Juan Carlos Merino

Pedro Sánchez fica Alberto Núñez Feijóo al mateix sac que Pablo Casado, Mariano Rajoy i José María Aznar, líders del Partit Popular que, segons el seu parer, quan van exercir a l’oposició sempre van prioritzar la seva estratègia partidista, per intentar fer caure els governs socialiste­s, a l’interès general d’Espanya. El cap de l’Executiu va carregar ahir contra l’actual líder del principal partit de l’oposició, durant el míting del PSOE que va protagonit­zar a Cártama (Màlaga), per la seva actitud en vista de la crisi sobrevingu­da amb Algèria, que a la Moncloa ja van qualificar d’“irresponsa­ble i deslleial”.

“La dreta diu no a tot, bloqueja qualsevol tipus de progrés social”, va denunciar Sánchez. “Si la Unió Europea avala i aprova el mecanisme de fixació del preu al gas a Espanya, ells no li donen suport. Parlen malament d’Espanya dins i fora d’Espanya. Si l’ocupació augmenta, ells diuen que està maquillada”, va insistir. I va coronar la seva crítica: “Si un tercer país pressiona Espanya i la Unió Europea dona suport a Espanya, ells donen suport al tercer país que està pressionan­t Espanya”.

Ahir mateix Feijóo en un míting a Còrdova va reiterar les seves crítiques al Govern i va afirmar que “ha espatllat la nostra relació amb Algèria. Ha hagut de venir la Unió Europea per arreglar les nostres destrosses”.

Aquesta posició del PP porta a Sánchez a fer a Feijóo els mateixos retrets que feia al seu predecesso­r, el ja defenestra­t Casado, per l’ofensiva del PP malgrat l’obtenció dels fons europeus de recuperaci­ó perquè Espanya superés l’hecatombe econòmica a què l’abocava la crisi de la pandèmia de la covid. El president del Govern central va tornar ahir a equiparar Feijóo amb Casado, per intentar neutralitz­ar la imatge de renovació i de gir a la moderació que pretén visualitza­r el nou líder del PP. “Per a aquest viatge no feien falta aquestes alforges. No feia falta que fessin fora el seu líder. És el mateix PP de sempre!”, va clamar. “Qui bloqueja i nega qualsevol progrés social i econòmic al nostre país”, va recriminar.

Igual que Aznar, segons va denunciar Sánchez en altres ocasions, quan el 1992 va qualificar de “pidolaire” Felipe González per la seva batalla per uns fons de cohesió europeus que van servir per modernitza­r Espanya. I si Feijóo va criticar la “política internacio­nal improvisad­a” de Sánchez, en vista de l’últim xoc amb Algèria, Aznar també va denunciar dijous el “ridícul colossal” que va atribuir al president del Govern espanyol. El líder del PSOE tampoc no es va oblidar ahir d’Aznar, “aquest gran home –va ironitzar– que amenaça de tornar a la política espanyola”. “No el necessitem, de debò!”, va replicar. “Les seves mentides i les seves guerres injustes i il·legals no les necessitem a Espanya”, va advertir, fent referència al suport d’Aznar a George Bush per atacar l’Iraq.

A la Moncloa, en tot cas, destaquen la “capacitat de reacció” de Sánchez en vista de la successió de crisi que afronta en el seu mandat. En aquesta última ocasió amb Algèria, que divendres va plegar veles de les seves amenaces rere l’immediat “tancament de files” de les autoritats comunitàri­es amb Espanya. La paradoxa és que el cap de l’Executiu està bolcat a la seva agenda internacio­nal –amb grans cites al calendari, com la cimera de l’OTAN a Madrid a finals de mes o el semestre de presidènci­a europea de torn l’any que ve– i està liderant grans debats a la Unió Europea que culminen amb acords inicialmen­t impensable­s, com la mutualitza­ció del deute i els fons de recuperaci­ó després de la crisi de la pandèmia, o la considerac­ió de la península Ibèrica com a illa energètica per poder limitar el preu del gas a causa de la guerra a Ucraïna. Però alhora, la seva política internacio­nal també va obrir les pitjors crisis diplomàtiq­ues en molts anys, primer amb el Marroc i ara, després del gir en la qüestió del Sàhara, amb Algèria.

No obstant això, a la Moncloa assenyalen que la gestió de Sánchez va aconseguir recompondr­e la relació amb Rabat i aturar, almenys ara per ara, l’últim envit d’Alger. I no és qüestió de sort, al·leguen, sinó que l’atribueixe­n a “un instint polític i una agilitat per interpreta­r escenaris i definir estratègie­s guanyadore­s”.

“El president és també, en part, un diplomàtic. I la diplomàcia és, entre altres coses, l’observació atenta de l’entorn, l’actuació meditada. Aquestes caracterís­tiques l’ajuden a saber, a resistir i, normalment, a guanyar”, assenyalen fonts governamen­tals, malgrat les adversitat­s que Sánchez afronta cada setmana.c

El cap de l’Executiu recrimina que el PP, des d’Aznar fins a Feijóo, “parla malament d’Espanya dins i fora”

Al Govern espanyol valoren “l’instint polític i l’agilitat” de Sánchez per fer front a les successive­s adversitat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain