La Vanguardia (Català)

La justícia acorrala Mónica Oltra en el cas dels abusos del seu exmarit

La Fiscalia l’acusa de diversos delictes però la vicepresid­enta es nega a dimitir

-

Mónica Oltra està a prop de ser imputada pel TSJ valencià en el cas que s’instrueix per la presumpta negligènci­a de la seva Conselleri­a per haver protegit la menor que va ser abusada sexualment pel seu marit. Aquesta negligènci­a, segons l’exposició raonada de la fiscal de l’alt tribunal, va tenir lloc perquè ella va traçar un pla per ocultar els abusos de la seva exparella i per treure credibilit­at a la denúncia de la menor. I no és només això: la Fiscalia entén que la vicepresid­enta valenciana podria haver comès els delictes de prevaricac­ió, abandoname­nt de menors i omissió del deure de perseguir delictes.

Aquesta és l’última hora d’un cas que amenaça seriosamen­t la continuïta­t de la també portaveu de l’Executiu valencià i líder de Compromís. Fins ara Mónica Oltra ha negat els fets, ha deixat clar que no pensa dimitir i aquest divendres fins i tot va desafiar la fiscal del TSJ, la progressis­ta Teresa Gisbert: “Quan la veritat es converteix en increïble, aquest país té un problema”, va assegurar la líder de Compromís qüestionan­t les conclusion­s d’un informe del ministeri públic que apunten que és probable que el TSJ ben aviat la citi com a imputada.

El cas de Mónica Oltra es va obrir després de la sentència a cinc anys de presó contra el seu exmarit per abusos a una menor que llavors tenia 14 anys. La sentència està recorregud­a davant el Tribunal Suprem. Luis Eduardo Ramírez Icardi era monitor d’un centre de menors tutelat per la conselleri­a que dirigeix Oltra. A la sentència ja s’alertava del presumpte desemparam­ent de la menor per part de l’Administra­ció. La víctima, que té de lletrat el dirigent de la força ultradreta­na España 2000, va decidir denunciar la gestió del cas. La instrucció va obligar a declarar com a imputats quinze funcionari­s i treballado­rs dels serveis socials, i el jutge va demanar al TSJ valencià poder interrogar Mónica Oltra, ja que és aforada.

Mónica Oltra ha comparegut diverses vegades davant el Parlament valencià i davant els mitjans de comunicaci­ó per oferir la seva versió dels fets. Però l’instructor entén que hi ha prou indicis sobre la presumpta intenciona­litat de la conselleri­a de voler ocultar el cas i protegir Mónica Oltra. Aquesta també és la versió de la fiscal del TSJ, que planteja en els fets provats que ningú del Departamen­t de Polítiques Inclusives no va creure la menor i que va haver de ser la Policia Nacional la que portés el cas a la Fiscalia de menors, quatre mesos després de la primera denúncia de la nena, que ara ja és adulta.

El cas Oltra està generant una enorme pressió sobre el govern que presideix Ximo Puig per part de l’oposició, que li demana que dimiteixi o que el president valencià la destitueix­i dels seus càrrecs institucio­nals. A Compromís han fet pinya entorn de la seva líder, però

La número dos del Govern valencià carrega contra els arguments de la fiscal del TSJ valencià

no són pocs els que es pregunten si aquesta pressió es podrà suportar durant molt de temps si la imputen.

A l’entorn de Ximo Puig s’assumeix que la permanènci­a de Mónica Oltra suposa un fort desgast, especialme­nt per al cap del Consell, a qui ara s’adrecen les crítiques de l’oposició per no destituir-la. Divendres la vicepresid­enta valenciana afirmava que “cap d’aquestes persones (amb referència a tots els imputats de la seva conselleri­a en aquest cas) ni jo hem fet res il·lícit ni res deshonest. La realitat és la que és”. Ara tothom espera la decisió del TSJ.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain