La Vanguardia (Català)

Amb els peatges va començar tot

Si el Govern de Sánchez no afronta amb decisió el malestar per les infraestru­ctures a Catalunya, de poc li haurà servit la famosa “desinflama­ció” del conflicte institucio­nal dels últims anys.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

Un dels primers experiment­s d’insubmissi­ó del procés independen­tista català va ser la campanya #novullpaga­r, que ara compleix deu anys. Promoguda per la plataforma Prou Peatges, milers de catalans van decidir que no pagarien els peatges de les autopistes el primer de maig del 2012, i van arriscar-se a les consegüent­s multes. La protesta va provocar cues a les vies afectades. Ahir, l’AP7 tornava a col·lapsar-se, cosa ja gairebé habitual. Els peatges van desaparèix­er fa nou mesos.

Després de deu anys de vicissitud­s polítiques entorn de la idea de la independèn­cia, el debat torna a la casella de sortida, al “català emprenyat" d’Enric Juliana. Pedro Sánchez va creure que l’efecte balsàmic dels indults era durador i eficaç contra qualsevol malestar a Catalunya. Aquesta setmana ho recordava al Congrés i se li notava que entén com una injustícia que l’independen­tisme giri full tan ràpid pel que fa a una mesura que suposa un desgast per al PSOE. En efecte, els temps són vertiginos­os i la memòria, fràgil. A Catalunya ja es parla poc d’independèn­cia i molt de les deficiènci­es de funcioname­nt de la democràcia espanyola (cas Pegasus) i del tracte econòmic del Govern central.

La Cambra de Comerç ha donat xifres alarmants: el Govern central anuncia més inversions a Catalunya que a Madrid, però després executa menys obres a la primera comunitat, només un 35% del pressupost­at. O sigui, es promet molt i es fa poc. Mal negoci per al Govern central, que pateix l’erosió dels discursos sobre suposats privilegis dels catalans, mentre aquests tenen la sensació que els prenen el pèl.

La Moncloa assegura que aquesta diferència entre Catalunya i Madrid és menor del que sosté la Cambra i que durant el primer trimestre d’aquest any el balanç és molt millor. Tot i que poc importen els percentatg­es si els catalans tenen la percepció que les obres s’eternitzen. Que l’eliminació dels peatges hagi anat en contra de l’Executiu de Sánchez evidencia com és de difícil revertir la sensació de maltractam­ent elaborada des de fa anys.

Inventar-se alternativ­es ràpides a una autopista col·lapsada és gairebé impossible. A més, en això de les infraestru­ctures, a part de la responsabi­litat dels successius governs centrals, la capacitat per embolicar la troca de l’administra­ció catalana no és menor. La combinació d’un territori complex amb la por dels polítics a prendre decisions impopulars han paralitzat molts projectes.

L’ampliació de l’aeroport del Prat és el cas més clar. També el Quart Cinturó, que ja no ho és per l’oposició d’una part del territori pel que hauria de passar. De fet, ERC és contrària a la construcci­ó d’alguns trams d’aquesta via ràpida, mentre que Junts hi està a favor.

Quant al tram que afecta Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès sí que hi estan d’acord tots dos i han demanat amb insistènci­a que el Govern central posi els diners i la Generalita­t s’encarregar­à de construir-lo. Aquesta setmana la ministra Raquel Sánchez va voler anunciar que acceptava aquesta demanda, però el president, Pere Aragonès, va ordenar aturar-la perquè va considerar que la ministra només buscava blanquejar les dades de la Cambra. Raquel Sánchez és del PSC i no és qüestió de donar treva al rival.

El conseller Jordi Puigneró espera conèixer

ERC sap que els incomplime­nts inversors del Govern central danyen el PSC

si el Govern està disposat a traspassar Rodalies i, si no fos així, la Generalita­t emprendrà al setembre una campanya per denunciar les deficiènci­es del servei. Rodalies és ja el símbol de l’emprenyame­nt des de l’època de Zapatero, quan les obres de l’AVE provocaven constants avaries de circulació dels trens de rodalies.

ERC sap que aquest flanc pot desgastar el PSC de Salvador Illa, competidor electoral en la conurbació barcelonin­a. Si Sánchez no aconseguei­x revertir el malestar a Catalunya per les infraestru­ctures, de poc li haurà servit “desinflama­r” el xoc institucio­nal plantejat per l’independen­tisme. Sobretot quan defensa que el diàleg no ha de ser sobre un referèndum d’independèn­cia, sinó sobre millores per a la vida dels catalans.

 ?? ?? Cues a l’AP 7 ahir a causa d’un accident
Cues a l’AP 7 ahir a causa d’un accident
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain