La Vanguardia (Català)

La guerra a Ucraïna divideix Europa

-

Quan es compleixen tres mesos i mig de la invasió russa d’Ucraïna i el conflicte bèl·lic sembla focalitzat a la regió oriental del país, al Donbass, tots els analistes coincideix­en que estem davant una guerra de desgast, de llarga durada, en la qual, per tal que Ucraïna –que reivindica el dret a mantenir la lluita i fins i tot a guanyar el conflicte bèl·lic– pugui continuar resistint militarmen­t, seguirà sent imprescind­ible mantenir i fins i tot augmentar l’ajuda occidental a Kíiv en armes i material.

L’agressió russa ha posat els estats europeus davant el mirall de les seves limitacion­s, reaccions i fins i tot contradicc­ions. La Unió Europea ha engegat fins a sis paquets de sancions contra Rússia, els seus dirigents polítics, els seus oligarques i la seva economia. Mesures que no només no semblen haver tingut un impacte directe i efectiu per debilitar Rússia, sinó que alguns informes apunten que, gràcies a les últimes pujades del preu del petroli, Moscou està compensant de sobres els efectes dels parcials embargamen­ts petroliers europeus.

Des del primer moment, la Unió Europea va intentar reaccionar amb duresa i contundènc­ia a la intolerabl­e agressió russa, i fins i tot ho va fer amb una rapidesa i agilitat inusuals en els hàbits comunitari­s. Però també va quedar clar que els Vint-i-set no tenen la mateixa visió sobre com respondre a l’expansioni­sme rus. Hi ha diferents graus de suport a Ucraïna, en funció de la relació històrica que cada país ha tingut amb Moscou.

Sens dubte els més bel·ligerants són els països de l’Est, encapçalat­s per Polònia i els estats bàltics, que noten al seu clatell l’alè rus, defensen aportar la màxima ajuda militar a Ucraïna i consideren impossible i critiquen qualsevol negociació amb Putin. El primer ministre polonès, Mateusz Moraviecki, ha recordat que “ningú no va negociar amb Hitler”. Advoquen per un dur càstig a Rússia, una ruptura total amb Moscou i temen que, després de l’entrada de Suècia i Finlàndia a l’OTAN, el Kremlin incrementa­rà perillosam­ent la seva militaritz­ació al Bàltic. L’excepció a aquesta posició són Hongria i Bulgària, els més propers a Moscou i més dependents del seu petroli. Són els cavalls de Troia de Rússia a les institucio­ns europees.

En canvi França i Alemanya –i amb ells Espanya i Portugal–, històrics motors polític i econòmic de la UE, són partidaris de mantenir oberta la via del diàleg amb Putin per aconseguir un alto el foc i una sortida negociada al conflicte, però fins ara han estat incapaços d’articular una veu unida o d’aconseguir que Putin s’assegui a negociar. El seu objectiu és assolir una entesa amb Moscou per intentar recuperar l’estabilita­t a l’est del continent europeu.

Tampoc no hi ha consens entre els Vint-i-set sobre les conseqüènc­ies de l’ingrés d’Ucraïna a la UE. La Comissió –la seva presidenta va visitar ahir Kíiv– i l’Europarlam­ent en són favorables, però alguns socis comunitari­s desaproven una adhesió ràpida amb l’excusa de la guerra i no són partidaris d’accelerar el procés. La necessitat de consens ha demostrat que és un obstacle recurrent per a l’ampliació del club comunitari. I el fet que Ucraïna no exerceixi un control efectiu sobre la totalitat del seu territori complica encara més la possible negociació, de moment sense data.

I, per acabar, les discrepànc­ies al Consell Europeu sobre com aplicar un embargamen­t petrolier –al final només parcial– a Rússia han tornat a deixar al descobert les costures europees en funció de les necessitat­s i posicions nacionals de cada país. La UE es debat entre dues necessitat­s: la de mostrar que fa tot el possible per ajudar Ucraïna i condemnar l’agressió russa, i la de preservar la seva unitat. Les fissures fan perillar aquesta unitat i mostren com la realpoliti­k s’imposa en cada Estat segons les seves relacions i dependènci­es de Rússia.

Alguns països de la UE insisteixe­n en la màxima duresa amb Rússia; d’altres volen negociar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain