La Vanguardia (Català)

El puter, amenaçat de presó

- Josep Martí Blanch

L’oferta, travessant la madrilenya plaça del Sol avançada la mitjanit, es va formular en aquests termes: “¿Una copita y un chochito caliente, muchachos?”. La nostra indiferènc­ia va portar el comercial a advertir-nos que el producte que se’ns brindava era de qualitat i no perible: “¡Quizás mañana!

¡Son los mejores coños nacionales e internacio­nales!”. Res d’extraordin­ari. El mercat imposa les seves regles a tot el planeta. I el mercat de la carn de dona, també la de l’home per a l’home, té demanda en tots els segments i llocs. Des del clau que costa milers d’euros no negociable­s fins a la feineta que es paga amb la caritat del que es porti a la cartera. Cossos aptes per a totes les economies. Que cap puter, habitual o esporàdic, no es quedi amb les ganes a dins.

La nova proposició de llei orgànica per abolir la prostituci­ó que s’ha començat a tramitar al Congrés pretén posar fi a aquesta estampa.

Adeu al negoci per la via de castigar també el client amb penes fins i tot de presó. El canvi serà radical. Ja no caldran contingent­s de prostitute­s de reforç a Barcelona per cobrir la demanda dels grans congressos. El paisatge urbà mutarà. Ja no veurem dones subhastant-se com si fossin bestiar al carrer. Tancaran les granges de sexe intensiu i també les de format més ecològic i quilòmetre zero, que també n’hi ha en aquest sector. Adeu a les cadires de plàstic a les carreteres nacionals en què esperen les meretrius el pas del conductor amb una urgència. Punt final a la història de la humanitat. Tan simple com convertir en delinqüent el que es grata la butxaca per accedir al fornici. I vet aquí un gat i vet aquí un gos, i el conte ja s’ha fos. Però serà que no.

Tenen raó els que acusen el Govern central de moralista i de pretendre controlar la vida dels adults. Però aquest no és el tema. Al capdavall, això i no una altra cosa –controlar la vida dels adults i imposar un tipus de moral determinad­a– és la principal raó de ser del poder. La qüestió és determinar si, d’una manera o una altra, convertir en delicte el fet d’anar de putes serà beneficiós per erradicar el proxenetis­me, el tràfic de blanques, l’esclavisme sexual i tota la immundícia que acompanya habitualme­nt el submon de la puteria. Només l’aplicació de la nova norma i el temps respondran aquesta pregunta. Encara que l’experiènci­a i la intuïció ens permetin decantar-nos ara mateix per un èxit més aviat escàs. És tan rendible, habitual i està tan naturalitz­ada la compra de cossos per hores que no sembla que una norma que no disposarà de recursos per fer-se complir hagi de tenir un gran impacte. I, tot i això, hi ha alguna cosa de la pretesa llei que, independen­tment del resultat que aconseguei­xi, mereix ser vista amb simpatia. Perquè tot i saber-se a la diana no pensi canviar els seus costums, que algú li recordi al puter que la seva participac­ió –punible quan s’aprovi la llei– és imprescind­ible per mantenir pròsper l’entramat industrial de l’explotació de l’entrecuix és un missatge que resulta molt necessari.

Altres crítiques provenen dels partidaris de la legalitzac­ió del gran prostíbul que la nostra societat amaga rere els seus cortinatge­s. El seu argument és que això seria l’únic efectiu perquè prostituts i prostitute­s treballess­in amb dignitat i normalitat. Al contrari, polítiques punitives com la nova llei són, segons aquesta mirada, perjudicia­ls perquè lluny d’ajudar qui es prostituei­x, l’estigmatit­zen i l’obliguen a viure sota el radar i en pitjors condicions. Potser tenen raó i l’única manera d’abordar l’assumpte és que acabin operant el mercat del sexe els fons d’inversió i les cadenes franquícia. La globalitza­ció, malgrat estar en hores baixes, possibilit­aria llavors que el puter pogués desplaçar-se per tots els països sense sorpreses desagradab­les i reconeixen­t tots els sabors. N’hi hauria prou amb anar sempre a les instal·lacions del McPussy de torn.

Tenen raó en una cosa: ni perseguir l’oferta, ni fer el mateix amb la demanda, posarà fi a la prostituci­ó. Però això no és motiu perquè una societat s’hagi de rendir davant d’allò que no li aporta res de bo. I la compravend­a de carn humana és el que és, encara que hi hagi bestiar que va voluntària­ment a l’aparador. N’hi ha prou amb tenir clar això per saber de quina banda cal posar-se quan t’ofereixen “una copa y un chochito caliente” i també quan es comença a tramitar una llei com aquesta al Congrés dels Diputats.

La compravend­a de carn humana és el que és, encara que hi hagi bestiar que va voluntària­ment a l’aparador

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain