La Vanguardia (Català)

L’estiu i la infància

- Joan-Pere Viladecans

Un a un ordenem en la llunyania tots els estius coneguts. Viscuts. Una altra vegada el puntual parèntesi estival a la pell del calendari apunyalat pel temps. I per la melosa nostàlgia que, com la infantesa, es converteix en pàtria quan ens fallen totes les referèncie­s, totes les expectativ­es. Els paisatges i les seves figures, els objectes i els colors… l’olor dolçassa, humida, tirant a cremosa de l’estiu. Una associació recurrent: l’estiu i la infantesa, i l’adolescènc­ia. Una bella ingenuïtat. Gairebé un gènere literari. Una escenifica­ció anual amb un ritual semblant, recurrent. Revetlla, vacances, foc, desordre, festa i una tendència irreprimib­le a intentar passar-ho bé per mandat solsticial. Segons com es miri, aquesta nostàlgia infantil és la foto fixa de la nostra herència intransfer­ible, el magatzem de la sobirania íntima, el material emocional de totes les biografies.

Aquí una idea del record. De quan érem criatures sense història. És un evocar: jugàvem a texans, la cara tapada amb el mocador de l’àvia, donant-nos plantofade­s al cul simulàvem arriar un cavall. Nen-cavall-cowboy-John Wayne i un amor iniciàtic dibuixat en mirades veïnals. Moltes pel·lícules en la memòria. Innocents encanteris sentimenta­ls. La lluita contra la por futura encara no havia començat. Encara no havíem descobert la tristesa.

Li diria a l’estiu: “Jo t’he vist una altra vegada abans d’ara”, quan no teníem pors i basardes generals. Por de les pandèmies, de les guerres i les catàstrofe­s, de les ansietats del canvi climàtic. De les noves tecnologie­s de vegades tan incomprens­ibles, del poder controlado­r. De la violència institucio­nalitzada. Del desemparam­ent. Ni por de la vellesa ni de la caducitat. De deixar de comptar per als joves, i de no ser tingut en compte en una societat canviant, agressiva i –ho sento molt– tan malvada i atroç. I inhòspita. Por de passar a ser un holograma. Al no-res. Al zero.

Sí, la nostàlgia infantil, la memòria, són el nostre gran botí. Tot allò que no tindran milions de nens sense infantesa, víctimes de fams i guerres, de matances americanes, de maltractam­ents i vexacions… De la més absoluta misèria. Sembla que hem tingut sort. Un bon argument per ser més bondadosos.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain