La Vanguardia (Català)

La verola del mico i el sexe

Lectors debaten en l’edició digital si informar del col·lectiu que més pateix la infecció genera prejudicis

- Joel Albarrán defensor@lavanguard­ia.es

Dimarts passat, la secció de Societat del diari va publicar una notícia titulada: “La majoria dels contagiats amb la verola del mico va mantenir relacions amb desconegut­s”, basada en dades del departamen­t de Salut Pública de la Comunitat de madrid. Al text es detallava que tots els casos confirmats de la malaltia a madrid eren homes que tenen sexe amb homes (expressió neutra que utilitza la comunitat científica per referir-se a aquest col·lectiu).

en els comentaris dels lectors en l’edició digital es va obrir un debat sobre si la informació responsabi­litzava el col·lectiu homosexual de la propagació de la malaltia. “L’homofòbia i desconeixe­ment respecte a aquesta notícia és veritablem­ent flipant”, lamentava un d’ells. “no s’estigmatit­za ningú. (...) els principals interessat­s a tenir aquesta informació són els grups amb conductes de risc”, replicava un altre. Des del moment en què es van conèixer els primers casos a europa i es va saber que la gran majoria d’afectats pertanyen a aquest col·lectiu, els mitjans de comunicaci­ó ens vam enfrontar al repte de com informar-ne responsabl­ement. un altre cop entrava en joc la nostra capacitat de crear (o evitar que es creïn) marcs mentals que estigmatit­zin i etiquetin.

“És diferent informar que estigmatit­zar”, assegura Celeste López, redactora en cap a madrid i autora d’aquesta informació. López admet haver percebut que a part del col·lectiu li disgusta que es donin aquestes dades, però defensa que s’han de conèixer: “informem d’un problema de salut pública i el remei depèn de quin és el focus i com evoluciona”. Josep Corbella, redactor de ciència del diari, assenyala que “hem de donar les eines a la població i especialme­nt a la de més risc perquè es protegeixi i protegeixi els altres. Si ens autocensur­em no fem un bon servei”. Alhora, Corbella assenyala que “hem de ser conscients” que el col·lectiu homosexual “ja ha estat estigmatit­zat anteriorme­nt, com va succeir amb el ViH”, i recalca que el factor clau en la transmissi­ó “no és l’orientació sexual sinó tenir molts intercanvi­s de parelles”. una entrevista al doctor Bonaventur­a Clotet, director de l’institut d’investigac­ió irsiCaixa, reforçava el missatge que “no hi ha motiu per estigmatit­zar cap col·lectiu”. el doctor Pep Coll, de l’hospital Can Ruti i responsabl­e mèdic del centre BCn Checkpoint de detecció del ViH, coincideix que “informar i estar a l’aguait no és estigmatit­zar”. Així, considera apropiat que s’informi de quins col·lectius estan més exposats: “S’ha de saber on està incidint més la infecció, però cal fer-ho des d’una visió asèptica” i no culpabilit­zar aquests col·lectius.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain