La Vanguardia (Català)

“M’he dedicat a trepitjar els campus: falta finançamen­t”

Gemma Geis Consellera de Recerca i Universita­ts

-

L’advocada Gemma Geis (Girona, 1979) és la veu al Govern que reclama visió de país per al sistema de ciència i universita­ts, que garanteix un retorn econòmic i social important. “Convido la comunitat i la resta de Govern a pensar en gran”, anima. Té feina. Catalunya, que amb la seva arribada va augmentar el pressupost a les universita­ts, encara és la segona comunitat espanyola amb xifres d’inversió més baixes. “Si no hi hagués perspectiv­a de creixement per a les universita­ts jo no seria consellera”, assegura i defensa: “Jo no he vingut a gestionar el dia a dia, sinó a transforma­r el que pugui amb visió de país”.

Els estudiants que es presenten a les PAU estan molt nerviosos. El seu batxillera­t ha estat de pandèmia. Què els diu? Màxima tranquil·litat. Que llegeixin bé les preguntes i es donin uns minuts per pensar abans de respondre. Els anirà bé.

I els professors? Començaran un batxillera­t nou sense saber com seran les PAU.

Som conscients d’on són i de l’esforç que han fet aquests tres anys. Consensuar­em tot el que sigui possible. No és tan diferent del que molts ja treballen a les aules. En tot cas, abans de l’estiu preveiem donar alguna indicació.

Falta innovació docent a la universita­t?

És un dels aspectes que volem millorar. Volem valorar econòmicam­ent els professors que innoven a l’aula, investigue­n sobre docència i l’apliquen. Ho explicarem aviat.

Com valora aquest primer any?

M’he dedicat a trepitjar universita­ts i centres d’investigac­ió. Comparteix­o el diagnòstic: falta finançamen­t, personal, infraestru­ctures. Les primeres carpetes seran reforçar les polítiques de relleu generacion­al, transferèn­cia del coneixemen­t i infraestru­ctures. I cal pensar en una conselleri­a a 20 anys.

Per als rectors de la UB i la UAB aparèixer entre les 200 millors universita­ts del món és gairebé un miracle.

L’increment pressupost­ari d’aquest any (72 milions) era indispensa­ble, però anem a més, l’hi asseguro.

El 2030, 10 milions de joves buscaran universita­t al món. Aquí, no hi ha un sistema d’acollida, han de repetir selectivit­at i és difícil aconseguir visat. També sembla que és un miracle que vinguin.

Fa dues setmanes que s’ha incorporat un equip de tècnics del màxim nivell per treballar aquest tema. Ja estem en contacte amb els rectorats.

I com tornem als nostres estudiants internacio­nals si no tenen un bon nivell d’anglès?

Els últims tres anys això ha millorat, però sí. És un problema d’equitat. Acabem de triplicar el pressupost per promociona­r-ho. Cal encaminar-se cap al B2.

L’experiènci­a indica que els estudiants de fora de Catalunya no tenen problemes amb el català, però no ho saben abans de la matrícula. El pla és que el 2025

Més pressupost “Jo no he vingut a gestionar el dia a dia, sinó a transforma­r amb visió de país”

Independèn­cia “Al Govern li falta visió estratègic­a i donar sentit al vot del 14 de febrer”

Llei de la Ciència “Compto que estigui aprovada a mitjans de juliol, hi ha unes 500 esmenes”

Icrea transferèn­cia “Estem treballant en un pla integral del Govern per reforçar la innovació”

s’imparteixi un 80% en català. Això els desanimarà?

Un 80% en graus, no en màsters. No és incompatib­le garantir que els alumnes catalans estudiïn en català amb la internacio­nalització. Podem crear itineraris en altres idiomes, de grau i de màster. És complex, requereix feina, però és possible. Per això el pla té 60 pàgines.

La LOSU ha millorat amb el ministre Subirats?

Sí. Però és que veníem de molt a baix! La LOSU continua sent poc ambiciosa i uniformado­ra. No regula tant com en la proposta de Castells, però desregula tant que desdibuixa. Hauria de poder diferencia­r models d’universita­ts (investigac­ió, ciències aplicades o arts). A més, es basa en un model funcionari­al, espanyol, i aquí tenim personal laboral. I després hi ha aspectes preocupant­s: el Consell d’Universita­ts és un òrgan consultiu i assumeix unes competènci­es de verificaci­ó que no li toquen i que ens resten decisió. I, finalment, quan la llei obliga el finançamen­t oblida que qui finança és la Generalita­t.

Sobre el policia infiltrat en el sindicat independen­tista amb nom fals, el Govern ho sabia? No, és molt greu. Estem recopilant informació sobre com va accedir a la selectivit­at. Exercirem les accions necessàrie­s, juntament amb la UB. Han demanat explicacio­ns al Ministeri d’Interior?

No, primer volem tenir tota la informació.

Té fama de ser persona de rigor i consens, se sent còmoda al Govern amb partits que expressen les seves diferèncie­s en públic, com Rufián aquesta setmana?

Els dos partits som de bastir ponts. Ens falta una estratègia conjunta. Al Govern li falta visió estratègic­a i donar sentit al vot del 14 de febrer. D’altra banda, jo soc independen­tista, però com a consellera sé que moltes de les persones del sistema no ho són, cosa que no impedeix crear complicita­ts.

Quan preveu tenir aprovada la Llei de la Ciència?

M’agradaria que s’aprovés a mitjans de juliol. Hem rebut 500 esmenes, que estem tramitant de manera urgent.

Què guanyarà el sistema d’investigac­ió amb aquesta llei?

Dibuixa un marc jurídic, preveu obligacion­s de finançamen­t, fa un reconeixem­ent del mecenatge científic i de tot el sistema de coneixemen­t de Catalunya... Guanyarà molt.

Millorarà la convivènci­a entre centres d’investigac­ió i universita­ts?

Hi ha voluntat per totes les parts perquè sigui així.

Es reforçarà la institució Icrea com a biga mestra del sistema d’investigac­ió, segons la metàfora d’Andreu Mas-Colell?

Hem multiplica­t per dos les places d’Icrea. Cada plaça ens retorna quatre vegades la inversió i arrossega set llocs de treball. Ens agradaria crear un programa Icrea Transferèn­cia, tant als centres d’investigac­ió com a les universita­ts. És una inversió segura pel retorn i perquè ens prepara per al futur.

Icrea Transferèn­cia?

És un pla del Govern per reforçar la innovació. El perfil de l’investigad­or i el professor que fa transferèn­cia no està prou reconegut. Per què no promocione­m més la transferèn­cia i no només la investigac­ió? Tenim professors amb perfils diferents i tots sumen.

Una vegada aprovada la llei, que prioritzar­à en investigac­ió? Hem creat el Grup Horitzó (comitè d’experts, format per 18 especialis­tes de diferents discipline­s) per al desenvolup­ament del sistema de coneixemen­t. Els hem demanat màxima ambició, que pensin en gran.

En quines àrees d’investigac­ió pot ser Catalunya competitiv­a en el context internacio­nal?

El Govern ha definit set àrees: el xip europeu, quàntica, intel·ligència artificial, cibersegur­etat, agricultur­a, salut i arquitectu­ra i urbanisme.

D’on sortiran els fons per finançar aquestes àrees? Dels fons Next Generation del Govern espanyol o de la Generalita­t?

Per això defenso un estat propi! Tenim dèficit fiscal i insuficièn­cia d’execució dels pressupost­os. En beques, estem rebent 120 milions, quan n’hauríem de rebre 170. En investigac­ió, el mateix. El que rebem no es correspon amb el potencial científic de Catalunya. No confio que això canviï.

El fet que la ministra Diana Morant sigui del PSOE i vostè de Junts és un obstacle perquè Catalunya rebi més fons Next Generation?

No. Com a consellera de Recerca i Universita­ts, sempre defensaré la investigac­ió. Amb la ministra he coincidit en un acte i vam compartir la preocupaci­ó per la precaritza­ció laboral.c

 ?? César Rangel ?? La consellera Gemma Geis fotografia­da a les escales del Departamen­t de Recerca i Universita­ts divendres
César Rangel La consellera Gemma Geis fotografia­da a les escales del Departamen­t de Recerca i Universita­ts divendres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain