La Vanguardia (Català)

Mandats de sis anys i eleccions a la tardor

L’expresiden­t del Consell Comarcal d’Osona proposa un decàleg de mesures per als ens locals

-

Que en municipis de menys de 10.000 habitants la llista més votada obtingui la meitat més un dels regidors o un 60% d’escons i que a les ciutats de més de 100.000 hi hagi una segona volta electoral ajudarien a “posar fi al transfugui­sme a escala municipal” i a “donar més estabilita­t als equips de govern”. Així ho creu qui va ser l’alcalde de Prats de Lluçanès entre el 1979 i el 2003 i el president del Consell Comarcal d’Osona entre el 1995 i el 2001, Ramon Vall Ciuró, que ha editat un opuscle amb deu mesures, que segons ell, ajudarien a avançar a l’administra­ció local, basada en una legislació de fa més de 40 anys. Unes propostes que no són noves i que ell mateix va escriure durant la celebració del II Congrés de Municipis de Catalunya, celebrat el 2001. “Tot i això, no s’ha mogut absolutame­nt res des de llavors”, explica.

L’elecció directa dels càrrecs de les diputacion­s i consells comarcals, la possibilit­at de crear llistes obertes en petits municipis o un canvi al calendari electoral municipal perquè les eleccions se celebrin durant la primera quinzena del novembre i no al maig amb la finalitat d’“aprofitar millor l’exercici anual” són altres de les propostes que llança per “millorar” l’actual sistema electoral dels ens locals. També advoca per ampliar els mandats municipals i passarlos de quatre a sis anys. “L’últim ja entra en precampany­a i no hi ha prou temps per executar les propostes; ara tot va molt lent”, afirma. Allargar a sis anys els mandats electorals també creu que contribuir­ia a l’estalvi de l’erari.

Per fomentar la participac­ió ciutadana en la vida local, Vall Ciuró considera que cal modificar la legislació sobre consultes populars, de manera que sigui la Generalita­t i no l’Estat qui autoritzi la celebració d’aquests referèndum­s. “Si el tràmit no és àgil, moltes vegades la iniciativa perd completame­nt el seu interès”, reflexiona, i també és urgent fer una legislació específica per als municipis de menys de 5.000 habitants. Dels 947 municipis catalans, un 83% no arriben a aquesta xifra. “La legislació que afecta a aquesta franja d’ens locals hauria de regir-se pels principis de simplifica­ció, eficàcia i agilitat administra­tiva”, subratlla. També reclama per als municipis petits una nova llei d’urbanisme, perquè “el que va bé per a Barcelona no és bo per als pobles”.

Una altra “urgència” que té l’àmbit municipali­sta és, segons l’exalcalde, tenir una legislació nova sobre les hisendes locals, en què els recursos econòmics dels ens locals han de ser competènci­a exclusiva del Govern de la Generalita­t.

Un dels aspectes que més exaspera els ciutadans és la lentitud o l’excessiva burocràcia administra­tiva. En aquest camp, Vall Ciuró proposa que qualsevol sol·licitud feta a l’administra­ció tingui una data final de lliurament al ciutadà, també que s’obligui a l’administra­ció local, com passa amb la majoria d’empreses, a posseir un certificat de qualitat homologat i a informar el ciutadà a través de les noves tecnologie­s, i per escrit si es tracta de persones d’edat avançada. En l’àmbit de les propostes de modernitza­ció de l’administra­ció, també proposa la introducci­ó de la figura del gerent municipal en municipis grans i la creació d’un Institut d’Estudis d’Administra­ció Pública, en què els polítics aprenguin formació dual que combini les lleis amb la gestió.

Una segona volta electoral a les grans ciutats i un institut per a polítics, entre les seves propostes

 ?? Pere Duran / NORD MEDIA ?? Ramon Vall Ciuró davant del Consistori de Prats de Lluçanès, municipi de què va ser alcalde 24 anys
Pere Duran / NORD MEDIA Ramon Vall Ciuró davant del Consistori de Prats de Lluçanès, municipi de què va ser alcalde 24 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain