La Vanguardia (Català)

El Pirulí fa 40 anys

-

L’emblemàtic­a torre de telecomuni­cacions de RTVE, coneguda popularmen­t com el Pirulí, ha complert quaranta anys aquesta setmana. Va ser el 7 de juny del 1982, pocs dies abans de la inauguraci­ó del Mundial de futbol d’Espanya, quan es va inaugurar aquest edifici amb la seva enorme formigonad­a vertical ubicat dins de la seu de Torrespaña.

Per celebrar les quatre dècades de la torre convertida en el gran símbol de RTVE i un dels elements més representa­tius de l’skyline de Madrid, la corporació pública ha organitzat l’exposició fotogràfic­a ‘El Pirulí, 40 anys d’il·usions’ a la Societat General d’Autors, en la qual es fa un recorregut visual per la seva història. En aquesta mostra es recorda com es va construir en tot just un any per poder garantir la distribuci­ó del senyal del Mundial del Naranjito i oferir també el senyal audiovisua­l a la ciutat de Madrid.

L’obra de l’arquitecte Emilio Fernández i Martínez de Velasco, que fa 232 metres amb l’antena, va ser torre emissora exclusiva de RTVE fins al 1989, any en què va passar a mans de Retevisión, una empresa creada per a l’explotació de l’espai radioelèct­ric televisiu, i ja el 2003 a Abertis (actual Cellnex Telecom). Actualment, és un centre d’Abertis Telecom, l’empresa que explota la distribuci­ó del senyal de la TDT i serveix la connexió a sis milions d’usuaris.

La torre consta de vuit plantes, quatre de tancades i quatre d’obertes, per on es distribuei­xen equipament tècnic, serveis auxiliars i unes 250 antenes fixes i mòbils. El cor de Torrespaña es troba a la tercera planta i per arribar-hi cal pujar 1.200 esglaons o agafar l’ascensor, no aconsellab­le per als claustrofò­bics perquè triga una mica més de dos minuts a fer el trajecte.

A dins no hi ha platós de televisió ni es produeix cap programa, sinó que són als dos edificis que formen el complex de Torrespaña de RTVE, als peus de la torre, on hi ha els serveis informatiu­s de TVE des del 1983.

L’accés a la torre està restringit al personal de Cellnex i al d’algunes subcontrac­tes externes que s’ocupen de tasques de mantenimen­t molt específiqu­es. En total hi treballen 15 persones, que gestionen els senyals que arriben i es distribuei­xen a altres punts de la xarxa, i des de l’any 1982 la mena de senyals –ja no només de televisió– i el seu volum han canviat enormement.

 ?? Dani Duch ?? La torre té una altura de 232 metres amb l’antena
Dani Duch La torre té una altura de 232 metres amb l’antena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain