La Vanguardia (Català)

La il·lusió de tornar a ser petits

- GERARD GUERRERO

El parc d’atraccions del Tibidabo va rebre aquesta setmana uns visitants molt especials. Tot i que tenen més de 80 anys, la seva energia i les seves ganes són les mateixes que quan hi anaven de petits. La particular­itat és que la majoria va, ara, en cadira de rodes. “Hauries de veure’m quan agafo velocitat”, diu un d’ells. El projecte social Apropa Cultura organitza aquesta i altres activitats per pal·liar la solitud no desitjada i combatre l’aïllament social que pateixen molta gent gran.

Sota el lema Mai Soles, el programa vol acostar la cultura als col·lectius més vulnerable­s. La temporada d’aquest any està dedicada a les persones grans en situació de dependènci­a i aïllament. “La pandèmia ha fer encara més invisible la nostra gent gran. Amb la pretensió de fer-los gaudir de l’última etapa de la seva vida, ens vam proposar de teixir una xarxa d’equipament­s culturals que obrissin les seves portes a aquest col·lectiu”, diu Sònia Gainza, directora de la iniciativa.

La crisi sanitària provocada per la covid ha condemnat a la solitud moltes persones en situació

Rosa Ortiz: “És una alegria immensa poder acostar la història del Tibidabo a aquells qui el van veure créixer”

de vulnerabil­itat, especialme­nt la gent gran. El problema s’agreuja en casos amb mobilitat reduïda o malalties com l’Alzheimer i altres demències. Sortides com la d’aquesta setmana al Tibidabo els tornen una mica la llibertat que tenien abans d’ingressar en una residència.

“Estic molt contenta que ens hagin donat l’oportunita­t de passar el dia fora”, diu Isabel, usuària de la residència Olivaret-Eixample. Aquest centre és un dels beneficiar­is de la campanya i, aquesta setmana, 15 residents –11 d’ells amb mobilitat reduïda– s’han desplaçat des de la plaça Tetuan fins al cim de Collserola per endinsar-se en aquest lloc centenari. El TibiTour, que es va posar en marxa l’any passat en motiu del 120 aniversari del parc, és una visita guiada que ensenya tota la part històrica del recinte i, per tant, de la capital catalana.

El recorregut serveix per despertar vells records de quan eren joves. “Feia molt de temps que no venia i m’ha omplert d’il·lusió veure el parc de nou”, explica Maria Jesús. D’altres gaudeixen durant la vellesa de les primeres experiènci­es. És el cas d’un home de 80 anys que va fer el primer viatge aeri gràcies a l’atracció de l’avió. Per a la directora del Tibidabo, Rosa Ortiz, suposa “una alegria immensa poder acostar la història del parc a aquells que el van veure créixer”.

Les visites, que tenen una durada aproximada de dues hores, s’adapten a les necessitat­s de cada grup i inclouen explicacio­ns insòlites sobre la Torre de Collserola, el funicular o els orígens del parc. “Tinc ganes de muntarme a les atraccions”, diu Isabel. A d’altres no els entusiasma tant la idea: “De cap de les maneres hi pujaré, que ja tinc 80 anys!”, exclama Teresa. “85, mama”, respon

La campanya ofereix transport adaptat a les residèncie­s per poder fer les activitats culturals

la seva filla Carmen. “Vaja, sí que me’n trec”, contesta mentre riu al costat de la seva neta María.

“Aquesta sortida l’organitzem amb familiars, amics i cuidadors, cosa que proporcion­a més calidesa i proximitat”, diu Andrea, una educadora social de la residència. “Alguns d’ells feia més de 15 anys que no pujaven en un autocar. Venir fins aquí en cadira de rodes és una gran experiènci­a per a ells”, afegeix. La campanya compta amb la col·laboració de l’empresa Moventis, que posa transport adaptat a disposició de les residèncie­s perquè els seus usuaris puguin desplaçar-se durant les respective­s sortides culturals.

Teatres, auditoris i museus de tot Catalunya han unit esforços i voluntats per fer un pas més en el seu objectiu de fer arribar a la gent gran les exposicion­s i activitats que allotgen. Amb aquest projecte es vol canviar la visió de les residèncie­s com a llocs aïllats, perquè així la gent gran torni a viure sense por l’etapa final de les seves vides.

A més del programa intensiu d’activitats que es desenvolup­a al llarg d’aquesta temporada, la campanya també vol “donar visibilita­t a la realitat que pateixen aquestes persones i guanyar la complicita­t d’altres entitats”, insta Gainza. El que pretén ara és establir un pont molt més ambiciós perquè aquesta proposta no s’aturi aquí i arribi a moltes altres residèncie­s.

Entre els implicats en la campanya hi ha l’Auditori –que va ser l’embrió del projecte fa 16 anys–, la Sagrada Família, el Zoo de Barcelona o el Museu Picasso, a més del Tibidabo.

 ?? Ana Jiménez ?? Sortides culturals Les activitats organitzad­es pretenen pal·liar la solitud que viuen les persones grans
Ana Jiménez Sortides culturals Les activitats organitzad­es pretenen pal·liar la solitud que viuen les persones grans
 ?? Ana Jiménez ?? El Tibidabo Després de la visita guiada pel parc, els visitants van poder pujar a algunes de les atraccions
Ana Jiménez El Tibidabo Després de la visita guiada pel parc, els visitants van poder pujar a algunes de les atraccions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain