La Vanguardia (Català)

Metges sense fronteres

Estabilita­t i flexibilit­at laboral, possibilit­ats de desenvolup­ament profession­al i més bones condicions retributiv­es impulsen l’emigració de facultatiu­s espanyols

- Antoni Ló#ez TovaR

Els facultatiu­s que han emigrat no se’n penedeixen i en cap cas no es planegen tornar a curt termini

Un 35,3% dels metges espanyols es declara insatisfet amb l’exercici de la seva professió. La càrrega laboral i assistenci­al (65,2%) i el nivell d’exigència (32,9%) són els factors més influents en la insatisfac­ció. Un 55,7% se sent emocionalm­ent cansat. Les dades de l’última Enquesta sobre la Situació de la Professió Mèdica a Espanya són depriments.

Va ser publicada fa un any, amb gairebé 20.000 qüestionar­is recollits abans de la pandèmia. Els resultats de l’edició vinent s’entreveuen devastador­s. Per a molts facultatiu­s, l’alternativ­a és un canvi d’aires a la recerca de millores retributiv­es i laborals, estabilita­t, valoració social i flexibilit­at profession­al. S’aprecia una creixent tendència a l’emigració, especialme­nt entre les noves generacion­s. “Els joves ens mostren que no estan disposats a continuar sacrifican­t-se d’aquesta manera. No tenen aquest esperit d’abnegació i sacrifici a què ens obliga un maltractam­ent important i continuat per part de les Administra­cions. Se’n van allà on se’ls valora”, explica Xavier Lleonart, secretari general de Metges de Catalunya.

Judit Cano, resident de Medicina Interna, i Alfred Granell, psiquiatre, han trobat a França i Suïssa la valoració profession­al que se’ls va negar a Catalunya, on es van formar. De la mateixa manera que altres metges migrats consultats, no tenen intenció de tornar: mala notícia. El dèficit de facultatiu­s s’agreujarà els propers anys. Sanitat ha necessitat estrangers per completar les 218 places de l’última convocatòr­ia MIR que han quedat vacants, la majoria de Medicina Familiar. Gairebé la meitat de les altes de l’any passat al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona s’ha format en països extracomun­itaris. Paral·lelament, el Consell General de Col·legis de Metges va expedir el 2021 2.423 certificat­s d’idoneïtat a col·legiats, 395 dels quals es van donar de baixa dels seus col·legis. Aquest document permet exercir a l’estranger.

“Et vas assabentan­t de casos cada setmana”, afirma Lleonart, i denuncia la passivitat de les Administra­cions en vista de la fuga d’estetoscop­is. El seu sindicat ha emprès una de recollida de firmes perquè la ciutadania s’impliqui en la reivindica­ció de més finançamen­t i personal per al sistema sanitari públic.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain