La Vanguardia (Català)

“El MIR no és un sistema just ni representa­tiu”

Molts obstacles van impedir que Judit Soto triés l’especialit­at que sempre havia volgut

- A. L. T.

Vocació: als 8 anys Judit Soto (Barcelona, 1994) va decidir que seria especialis­ta en aparell digestiu. Sempre ho té tot planificat. No va sentir mai desitjos de veure món. Sabia on volia treballar i a quin barri de Barcelona viure. Però durant l’últim any de carrera li van diagnostic­ar un limfoma. El trasplanta­ment de medul·la i la quimioterà­pia no van impedir que acabés a temps i aprovés el MIR, però no va poder triar plaça de digestiu i va decidir tornar a presentar-se l’any següent.

Va estudiar amb totes les seves forces, recorda. “Però vaig entrar en un cercle viciós molt negatiu en l’àmbit mental. Just un mes abans em vaig enfonsar i encara estudiava més i descansava menys. El dia del MIR no vaig fer el meu millor examen, i a l’hora de triar em vaig quedar a cent números d’una residència d’aparell digestiu”. Tot l’esforç se’n va anar a passeig. “Va ser molt dur per a mi. Tenia molt clar que no continuari­a intentant el MIR perquè és una loteria, un dia t’ho jugues tot i ets un número. No és un sistema just ni representa­tiu de tu com a metge ni com a persona. Aparell digestiu sempre ha estat el meu somni –perquè té la malaltia de Crohn des de petita–. Més que compromesa, estic casada amb l’especialit­at des que vaig néixer”.

La doctora destaca que en països com el Regne Unit o Suïssa es realitzen entreviste­s personals, es valora el currículum, les opinions dels metges amb qui has estat, l’interès per la investigac­ió... “A França l’examen dura diversos dies i es té en compte una entrevista personal”, explica. Va pensar anar-se’n a Anglaterra, però el Brexit la va dissuadir. El setembre del 2020, durant la residència al Parc Taulí, va començar a estudiar francès i a finals de novembre del 2021 obtenia el nivell C1, necessari per a una feina a Suïssa.

“En una de les entreviste­s, un dels metges em va dir que tenia un currículum increïble –amb diversos premis–, i que no havia vist res semblant en 20 anys. Jo havia trobat un sistema que potser valora més la persona i el metge que no pas un número o un examen”. El febrer del 2022 començava a treballar com a resident. L’autora (@Dracooking­healthy) de Salud con razón. Descubre el poder de los alimentos para prevenir enfermedad­es (Planeta) està enlluernad­a perquè el sistema concedeix via lliure als seus anhels profession­als: “A part d’anar a veure la família per vacances, no tinc cap intenció de tornar. Vaig venir per un somni, i m’agrada la qualitat de vida i el sistema de salut de Suïssa”.

 ?? LV ?? Satisfacci­ó La octora posa a l’exterior e l’hospital e Ginebra, on treballa es el mes e febrer.
LV Satisfacci­ó La octora posa a l’exterior e l’hospital e Ginebra, on treballa es el mes e febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain